Sõda on sundinud oligarhe Vene majandust toetama (1)

PM Majandus
Copy
Venemaa president Vladimir Putin surumas kätt Lukoili presidendi Vagit Alekperoviga.
Venemaa president Vladimir Putin surumas kätt Lukoili presidendi Vagit Alekperoviga. Foto: Alexei Nikolsky

Mitmed Vene tipp-magnaadid teenivad miljardite dollarite väärtuses dividende, saades oma Venemaal asuvatelt ettevõtetelt väljamakseid isegi Ukraina sõja tõttu kehtestatud sanktsioonide tingimustes. Samas on neil vähe kohti, kus seda kulutada.

 

Viis enim dividende teenivat Vene miljardäri on alates 2022. aasta algusest saanud kokku enam kui 10 miljardit dollarit dividende, kirjutab Bloomberg.

«Lääne sanktsioonid on sisuliselt sulgenud uksed Venemaa miljardäridele ja lükanud need tihedamalt Kremli kätte. See suurendab muidugi Venemaa kontrolli nende rikkuse üle ja toetab Putini üleskutset, et eliit investeeriks Venemaale ja tooks raha koju,» sõnas Briti konsultatsioonifirma Sibylline analüütik Liana Semtšuk Bloombergile.

Mitmed Venemaa ettevõtted on Venemaa agressioonisõja järgsete sanktsioonide tõttu dividendimaksed edasi lükanud või tühistanud. Energia-, kaevandus- ja väetisesektori ettevõtted on aga sanktsioonidest hoolimata teeninud rekordkasumit ja maksnud omanikele heldelt dividende.

Oligarhid otsivad nüüd Venemaa sees tulusaid investeerimiskohti oma dividendide jaoks. Näiteks Venemaa suuruselt teise naftafirma Lukoili endine tegevjuht Vagit Alekperov on püüdnud omandada enamusosalust tehnoloogiafirmas Yandex.

Yandexi himustab ka Venemaa rikkaim mees, kaevandusettevõtte Nornickel tegevjuht Vladimir Potanin. Potanin on ostnud ka 35% osaluse Tinkoff Bankis, mis on üks Venemaa juhtivaid finantstehnoloogiaettevõtteid.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles