SEB: IT-valdkonnas oli pikalt tööjõupuudus, kuid nüüd on olukord pigem vastupidine

PM Majandus
Copy
IT-valdkonna töötaja. Pilt on illustratiivne.
IT-valdkonna töötaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Mizuno K / Pexels

Baltimaades tootearenduse ja IT-valdkonda ligi 100 töötajat juurde värbav SEB tõdeb, et tööle kandideerijate arv on märgatavalt suurenenud ning konkurents on tihe. IT-valdkonnas napib aga endiselt Java arendajaid.

Alates selle aasta algusest on SEB-s uutes rollides tööd alustanud ligi 30 spetsialisti ning pea sama palju jõudnud lepingu vormistamiseni.

SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugali sõnul on kandideerijate arv tehnoloogiapositsioonidele märgatavalt suurenenud. «Pikalt oli IT-valdkonnas värbamisel olukord, kus pigem oli vabu ametikohti rohkem kui sobilikke kandidaate. Nüüd näeme aga vastupidist trendi. Kandidaatide arv on tõusnud ning sealjuures on hea tõdeda, et valdavalt on tegemist konkurentsivõimeliste kandidaatidega ja kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistidega,» räägib Pugal.

Samas lisab Pugal, et tehnoloogiatöötajate värbamisel on oluline vahe, millistele positsioonidele töötajat parasjagu otsitakse. «Kergem on värvata UX (kliendikogemuse) positsioone, juunior rolle ja äriarendajaid. Lisapingutusi tuleb aga teha keerulisemate kompetentsidega inimeste leidmisel. Tööturul on suur nõudlus Java arendajate osas, mis teeb nende leidmise keerulisemaks. Lisaks selliste tarkvaraarendajate osas, kel on kogemust arenduskeeltega, mida kasutatakse vähestes ettevõtetes, kuid mida koolides enam ei õpetata,» räägib Pugal.

Võrreldes teiste Balti riikidega on Eestis värbamine mõnevõrra keerulisem

SEB värbamiskampaania hõlmab kolme Balti riiki, mistõttu joonistuvad välja ka erinevused Eesti, Läti ja Leedu vahel. «Võrreldes teiste Balti riikidega on Eestisse keerulisem värvata, sest oleme väiksem riik ning meie tööjõuturul ei ole nii palju vabu spetsialiste. Väärt töötajaid hoitakse ettevõtetes. Lisaks, erinevalt Eestist, tuleb Lätis ja Leedus avaldada töökuulutuse juures töötasuvahemik. Eesti tööotsijad kandideerivad vaatamata sellele, kuid samas ootavad tippspetsialistid töökoha vahetamisel vähemalt 20-protsendilist palgatõusu, eriti juhul, kui nad olemasoleva töökohaga rahul on. Võrreldes Läti ja Leeduga värvatakse Eestisse tööle rohkem välismaalasi. Näiteks töötab meil tehnoloogia positsioonidel spetsialiste nii Rootsist, Kamerunist, Türgist ja Indiast. Nemad juba elavad Eestis, eelkõige Tallinnas,» lisab Pugal.

«Möödunud talveperioodil toimunud suuremate koondamiste järgselt sai SEB värvata tugevaid spetsialiste.»

Samas tõdes Pugal, et tulenevalt Eesti turu väiksusest mõjutavad värbamist ka koondamislained. «Suuremad koondamised on mõnevõrra mõjutanud ka värbamist. Möödunud talveperioodil toimunud suuremate koondamiste järgselt sai SEB värvata tugevaid spetsialiste,» rääkis Pugal.

Värbamiskampaania on olnud edukas

Värbamisprotsess uutele tehnoloogia- ja IT-positsioonidele SEB-s veel kestab ning paljud värbamised on erinevas staadiumis. «Erinevaid rolle on kokku 26, alustades äriarendajatest ja lõpetades andmetega tegelevate ametikohtadega. Hetkel on suurim fookus tarkvaraarendajate leidmisel. Värbamine toimub tiimide vajaduse kohaselt etappide kaupa ja osad rollid avati alles teises kvartalis. Sealjuures jälgime hoolikalt palgaturul toimuvat ja tegeleme järjepidevalt tasustamise valdkonnaga, et suudaksime omalt poolt pakkuda konkurentsivõimelist tasustamispaketti,» selgitab Pugal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles