USA ja Ühendkuningriigi juhid teatasid uuest majanduspartnerlusest

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak ja USA president Joe Biden.
Briti peaminister Rishi Sunak ja USA president Joe Biden. Foto: Susan Walsh

USA ja Suurbritannia liidrid teatasid neljapäeval uuest majanduspartnerlusest, mis tugevdab tööstussidemeid kaitse- ja taastuvenergia vallas Hiina kasvava konkurentsi oludes.

Valge Maja visiidil võttis peaminister Rishi Sunak vastu «Atlandi deklaratsiooni» koos president Joe Bideniga, kes samas nurjas Ühendkuningriigi lootused laiemale vabakaubanduslepingule Brexiti-järgse Suurbritannia ja maailma suurima majanduse vahel.

«Me seisame silmitsi uute väljakutsetega rahvusvahelisele stabiilsusele - autoritaarsete riikide, nagu Venemaa ja Hiina Rahvavabariik, häirivate tehnoloogiate, valitsusväliste jõudude ja riikidevaheliste probleemide, nagu kliimamuutus, poolt,» seisab deklaratsioonis.

Sunakiga sõlmitud kokkuleppe kohaselt alustavad kaks riiki «koheseid» läbirääkimisi Suurbritannia elektripatareides kasutatavate kriitiliste mineraalide käitlemise üle USAs.

Biden nõustus ka paluma kongressil nimetada Suurbritanniat kodumaiste kaitsealaste hangete allikaks, et kiirendada järgmise põlvkonna relvade, näiteks hüpersooniliste rakettide arendamist.

«Ühendkuningriik ja USA on alati nihutanud piire, mida kaks riiki koos saavutada saavad,» ütles Sunak oma avalduses. «Seega on loomulik, et kui me seisame silmitsi meie majanduste suurima muutusega pärast tööstusrevolutsiooni, siis vaatame teineteise poole, et ehitada koos tugevamat majanduslikku tulevikku.»

Pakti eesmärk on suurendada USA ja Ühendkuningriigi tööstuse koostalitlusvõimet ning see aitab kaasa ka AUKUS liidule - Ameerika Ühendriikide, Suurbritannia ja Austraalia vahelisele uuele kolmepoolsele kaitseliidule, mis käivitati seoses Hiina tõusuga seotud murede suurenemisega.

Mõlemad juhid kutsusid üles tegema ühiseid jõupingutusi, et takistada vastaseid kasutamast kahju tekitamiseks uusi tehnoloogiaid, sealhulgas tehisintellekti, kuuenda põlvkonna mobiilsidevõrke ja sünteetilist bioloogiat.

Nad kordasid üleskutset hoida Venemaa eemal tsiviilotstarbelise tuumaenergia turgudest, kuna Euroopa liitlased püüavad vähendada Venemaa energia kasutamist pärast Ukraina sissetungi.

Brexiti toetajad Sunaki konservatiivide parteis olid lubanud vabakaubanduslepingut Ameerika Ühendriikidega, kui nad taotlesid oma lahutust Euroopa Liidust, mis kiideti heaks 2016. aasta juunis toimunud rahvahääletusel.

Küsimusele, kas kaubanduskokkuleppe lootused on surnud, vastas peaministri pressiesindaja: «Me arvame, et see (deklaratsioon) on praegu õige lähenemine USA ja Ühendkuningriigi partnerlusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles