Tallinna börsi dividendisaak on aasta-aastalt aina kasinam

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Parima dividenditootlusega on Merko Ehituse aktsia. 
Parima dividenditootlusega on Merko Ehituse aktsia. Foto: Erikas Ovčarenko

Kui aasta tagasi maksid kümme Tallinna börsi põhinimekirjas noteeritud ettevõtet dividende kokku 3,73 eurot aktsiate kohta, siis sel aastal on börsiettevõtetelt saadav dividendisaak neli senti väiksem.

Aktsionäridele maksid sel aastal omanikutulu mullusest rohkem Coop Pank, Efteni kinnisvarafond ja Enefit Green. Vähem kui eelmisel aastal maksid omanikutulu Ekspress Grupp, Harju Elekter, Tallinna Sadam ja Tallinna Vesi. Sama palju kui möödunud aastal maksid dividende LHV, Merko Ehitus ja Tallinna Kaubamaja. Kuus põhinimekirjas noteeritud börsiettevõtet eelmise aasta majandustulemuste eest dividende ei maksnud.

Paraku ei ole tegemist erandliku aastaga, kus börsiettevõtted maksid vähem dividende, vaid see on juba mitmeaastane trend.

Kõige enam maksid põhinimekirja ettevõtted dividende aktsia kohta 2018. aasta majandustulemuste eest – kokku 4,49 eurot aktsia kohta. Järgnevatel aastatel on dividendisadu järjest kahanenud ja seda vaatamata asjaolule, et vahepeal on börsi põhinimekirja lisandunud kaks dividendimaksjat: Coop Pank ja Enefit Green.

Samas ei maksa enam omanikutulu varem üsna head dividendimaksjad Silvano FG ja Tallink ega ka ehituskontsern Nordecan.

Nüüd, mil pangad on hakanud hoiusteintresse märkimisväärselt tõstma, hakkavad vähemalt tootlusteadlike investorite silmis hoiused kohalistest aktsiatest atraktiivsemateks muutuma, sest ka aktsiate hinnad on viimasel ajal liikunud eikuhugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles