Väidetavat biokütusenõude täitmise kohta valetamist peab Olerex infooperatsiooniks

Erkki Erilaid
Copy
Olerexi tankla.
Olerexi tankla. Foto: Remo Tõnismäe

Politsei ja keskkonnaamet alustasid kütusemüüja Olerex suhtes kriminaalmenetlust, et selgitada välja, kas ettevõte on esitanud maksu- ja tolliametile teadlikult valeandmeid, et vabaneda vedelkütuse seadusest tuleneva biokütuse nõude täitmisest. Tanklakett väidab, et tegu on Eesti kütuseturu liidri vastu suunatud infooperatsiooniga.

Keskkriminaalpolitsei ja keskkonnaameti ametnikud tegid kolmapäeval Olerexiga menetlustoiminguid. Praegu ei ole kellelegi kahtlustust esitatud ja uurijad koguvad tõendeid, mille alusel on võimalik tuvastada, kas, kelle korraldusel ja miks ettevõte valeandmeid esitas.

Vedelkütuse seaduse järgi on kütusemüüjal kohustus tagada, et aasta jooksul oleks tarbijale müüdud fossiilsest kütusest vähemalt 7,5 protsenti taastuvenergial põhinev ehk biokütus. 2022. aasta suvel tuvastas keskkonnaamet, et Olerexil ei ole tõenäoliselt võimalik kalendriaasta jooksul seda nõuet edukalt täita. Keskkonnaamet teavitas ettevõtet sellest korduvalt. Sellele vaatamata oli Olerexil 2022. aasta 20. detsembri seisuga biokütuse nõude täitmise maht vaid ligi üks protsent.

Mullu 30. detsembril saabus Eestisse tanker, mille lastiks olnud Olerexi kütusest võttis maksu- ja tolliamet proovi. Proovi põhjal tuvastati, et tegemist on tavalise talvise diiselkütusega. Kaks nädalat hiljem esitas Olerex maksu- ja tolliametile andmed, et tankeriga toodi taastuvtoorainel põhinevat biokütust HVO, mis oleks taganud Olerexi biokütuse nõude täitmise 7,51 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles