Euroala majandus langes esimeses kvartalis

BNS
Copy
Euro logo Euroopa Keskpanga endise peakorteri ees.
Euro logo Euroopa Keskpanga endise peakorteri ees. Foto: DANIEL ROLAND

Euroala majandus langes tänavu esimeses kvartalis kvartal varasemaga võrreldes 0,1 protsenti, Euroopa Liidus (EL) aga kerkis 0,1 protsenti, samas kui aastavõrdluses oli sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv nii euroalal kui EL-is esimeses kvartalis 1 protsent.

Eesti SKP langes Eurostati teatel kvartalivõrdluses 0,6 protsenti, aastavõrdluses oli langus 3,7 protsenti.

Võrdluseks: USA SKP kasvas eelmises kvartalis eelnevaga võrreldes 0,3 protsendi võrra, aastavõrdluses oli kasv aga 1,6 protsenti.

Liikmesriikidest tõusis SKP kvartaliga enim 3,8 protsenti Poolas. Järgnesid 2 protsendiga Luksemburg ja 1,6 protsendiga Portugal. SKP vähenes enim 4,6 protsenti Iirimaal. Järgnesid Leedu 2,1 protsendiga ja Holland 0,7 protsendiga.

Tööga hõivatute arv kasvas esimeses kvartalis euroalal 0,6 protsenti ja liidus tervikuna 0,5 protsenti. Kvartal varem oli näitaja tõus euroalal ja EL-is 0,3 protsenti. Aastavõrdluses suurenes kvartali tööhõive euroalal ja EL-is 1,6 protsenti, kvartal varem oli aastane tõus vastavalt 1,5 protsenti ja 1,3 protsenti.

Töötundide arv kasvas möödunud kvartalis 2022. aasta neljanda kvartaliga võrreldes EL-is 0,7 protsenti ja euroalal 0,6 protsenti. Aastavõrdluses oli kasv euroalal 2 ja EL-is 1,9 protsenti.

Liikmesriikide seas kasvas tööhõive kvartaliga enim 4,4 protsenti Eestis. Järgnes Malta 2,9-protsendise kasvuga ning Iirimaa 1,6-protsendise kasvuga. Tööhõive vähenes enim 1,5 protsendiga Leedus, 1,1 protsenti Rumeenias ja 0,3 protsenti Kreekas.

Eurostati hinnangul töötas esimeses kvartalis EL-is 216,1 miljonit inimest, kellest 168,2 miljonit töötas euroalal. Tööga hõivatute arv oli möödunud kvartalis 2019. aasta viimase kvartaliga võrreldes 5 miljoni võrra suurem euroalal ja 6,2 miljoni võrra suurem EL-is.

SKP ja tööhõive andmete põhjal on võimalik hinnata ka tööjõu tootlikust, mille aastane kasv püsis Eurostati andmeil nii euroalal kui EL-is 2013.–2018. aastatel 1 protsendi lähistel, kuid muutus COVID-19 puhanguga volatiilseks. Esimeses kvartalis vähenes tööjõu tootlikkus töötaja kohta aastaga 0,6 protsenti euroalal ja 0,5 protsenti EL-is. Töötundide arvestuses langes produktiivsus euroalal 0,9 protsenti ja EL-is 0,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles