Automaksuvastane kampaania on kogunud rohkem hääli kui Keskerakond oma kampaanias kokku sai

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Keskerakonna esimees Jüri Ratas andis rahvaalgatuse "Ei valedele, ei Reformierakonna maksutõusudele!" raames kogutud allkirjad üle Riigikogu esimehele Lauri Hussarile.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas andis rahvaalgatuse "Ei valedele, ei Reformierakonna maksutõusudele!" raames kogutud allkirjad üle Riigikogu esimehele Lauri Hussarile. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna algatatud allkirjade kogumine maksutõusude vastu kogus kolm korda vähem allkirju, kui autoomanike liidu kampaania automaksu vastu tänaseks kogunud on.

Keskerakonna algatatud allkirjade kogumine maksutõusude vastu petitsioon.ee keskkonnas kogus 2142 häält. Automaksu vastu on tänaseks antud juba 6322 allkirja, kuid nende allkirjade kogumine kestab veel 54 päeva.

Keskerakonna eesmärk oli koguda vähemalt 1000 allkirja, mis tagab võimaluse anda pöördumine üle riigikogule, kes on siis kohustatud rahvaalgatust arutama. Kokku anti riigikogu esimehele üle 2800 allkirja.

«See on meie ühine võimalus seista vastu Reformierakonna valitsuse plaanile tuua endaga kaasa enneolematud maksutõusud, millest enne valimisi ei räägitud sõnagi ja nüüd lajatatakse inimestele: käibemaksu tõus, tulumaksu tõus ning sissetulekuid vähendab ka paljude peretoetuste kärpimine ja alates teisest lapsest täiendava maksuvaba tulu kaotamine, majutusasutuste käibemaksu tõus, automaks,» põhjendas allkirjade kogumise algatamist Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

Eesti Autoomanike Liidu juhatuse esimehe Priit Tammeraidi sõnul on automaksu kehtestamine küsitav nii otstarbekuse kui ka eetilisuse seisukohast.

«Selge on see, et automaks ei aita kaasa rohepöördele ega pane inimesi teistsuguseid sõidukeid valima – ka täna lähtutakse auto soetamisel vajadusest,» ütles Tammeraid, kelle sõnul paneb automaks hobiautode omanikke ilmselt oma seniseid sõidukeid kas odavalt müüma või vanarauda viima. «Nendelt autodelt, mis vanarauda lähevad, riik tulevikus tulu enam ei saa. Lisaks kaotavad selliste arengute puhul kliente ka kodumaised remonditöökojad.»

Petitsiooni algatajad leiavad, et lisaks majanduslikule aspektile tuleb automaksu puhul esile tõsta ka moraalset poolt. «Valimiste ajal ei tulnud automaks üldse jutuks. Tänasele koalitsioonile on antud mandaat tingimustes, kus kogu ühiskonda puudutava maksumuudatuse diskussioon puudus.»

Eesti Autoomanike Liit kutsub üles kõiki, kes ei poolda automaksu, petitsiooni allkirjaga toetama. «Allkirja andmine ei maksa midagi, kuid selle andmata jätmisel võib olla kõrge hind,» ütles Tammeraid. «Eestis on sadu tuhandeid sõidukeid, mille omanikud on siiani olnud avalikkuses vagusi. See on nüüd koht, kus vaiki enam olla ei saa.»

Allkirjadega pöördumine edastatakse riigikogule ja valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles