Juustu võib süüa pool aastat pärast «parim enne» tähtaega (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Kõige kauem säilivad kõvajuustud.
Kõige kauem säilivad kõvajuustud. Foto: Stringer

Juustu võib pärast «parim enne» tähtaega süüa olenevalt tüübist julgelt kuni pool aastat.

«Kui inimene muretseb, et poes soodushinnaga müüdava juustu «parim enne» tähtaja lõpuni on nädal, siis tegelikult võib julgelt osta. Lihtne reegel on, et kõvad ja vähem niiskust sisaldavad juustud säilivad pehmetest kordades kauem,» selgitas Eesti esimese toidupäästmise poe Sumena asutaja Oliver Sebastian Lamp.

«Avamata pakendis või korrektselt hoiustatult võib kõvasid juuste nagu Parmesan või Pecorino külmkapis hoides tarvitada kuni pool aastat pärast «parim enne» tähtaja ületamist. Kõvasid juuste ei peagi tegelikult külmkapis säilitama, aga seal püsivad need siiski kauem värsked ja ei kuiva ka ära. Kui kõvale juustule on tekkinud seistes näiteks heledad kristallid, siis see pole hallitus, vaid kaltsiumi kristallid, mis on täiesti normaalne ja ohutu,» ütles Lamp.

«Poolkõvasid juuste nagu Emmental, Gouda, Havarti või Edam on pärast tähtaega ohutu süüa kaks kuni neli nädalat. Pehmed juustud nagu Ricotta, Brie, Camembert, Feta või kreemjuustud aeguvad kiiremini ning nende puhul on see aeg nädal-kaks. Nuusutades ja maitstes saab lihtsalt aru, kas need on veel värsked,» ütles Sumena asutaja.

Oliver Sebastian Lampi sõnul peaks juustu säilitama kas originaalpakendis või vahapaberis ning pigem mitte toidukiles, sest see kiirendab kuivamist ning hoidma tooretest ja kiirestiriknevatest toiduainetest nagu värske liha eraldi riiulil.

«Poed võiks üldiselt «parim enne» tähtajale lähenevaid või ületanud kaupasid julgemalt müüa ja ostjatele seda selgelt välja öelda. Sellise toidu ostmisel on palju eeliseid – nii hoitakse kokku raha kui säästetakse keskkonda – nii toidu tootmise kui pakendite arvelt,» ütles Lamp.

«Kodus tarbides on oluline teha vahet «parim enne» ja «kõlblik kuni» tähistusel. «Kõlblik kuni» toitu ei peaks tähtaja lõppedes ohutuse mõttes sööma. «Parim enne» märgistus on lihtsalt tootjapoolne soovitus. Selline toit on täiesti söödav ja tavaliselt ka maitseomadustelt sama hea isegi aastaid pärast «parim enne» tähtaega. Tihti inimesed ei tea seda ja viskavad kodus palju head toitu ära. Juust näiteks on just üks nendest «parim enne» toodetest, mida võib julgelt ka pärast kuupäeva saabumist tarbida,» lisas Lamp.

«Üldiselt on tootjad «parim enne» tähtaja määramisel väga konservatiivsed. Purgisuppide ja näiteks konserveeritud köögiviljade «parim enne» reaalne tarbimisaeg on julgelt aasta pärast pakendile märgitut. Sügavkülmutatud köögivilju ja näiteks jäätist võib süüa vabalt pool aastat pärast ametlikku tähtaega. Jäätise puhul on oluline, et seda pole vahepeal palju kordi külmkapist sooja tuppa välja võetud, mille jooksul võiksid bakterid toidus elama hakata. Ka karastusjoogid säilivad tavaliselt vähemalt aasta üle märgitud tähtaja,» selgitas Lamp.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles