GRAAFIK ⟩ Vjatšeslav Leedo firmad raskustes: mitmes ettevõttes kaotavad töö pooled inimesed

Katre-Liis Võhma
, Suvereporter
Copy
Vjatšeslav Leedo
Vjatšeslav Leedo Foto: Madis Sinivee

Selle aasta märtsikuus andis Saaremaa Lihatööstused OÜ sisse saneerimisavalduse, millega kaasneb nüüd 137-liikmelisest personalist 69 inimese koondamine. Mullu juba töötajaid vähendanud Saare Erek kaotab samuti ära 24-st 12 töökohta.

«Sellepärast me alustasimegi saneerimist, et saada oma raskustest üle. Lootuses, et ettevõte saab edasi töötada,» rääkis Leedo Kadi Raadiole.

Ettevõtete omanik Vjatšeslav Leedo ütles juba märtsikuus ERR-ile, et sealiha hinnatõus, koroonaepideemia ja eelmise aasta elektrihinna tõus on viinud lihatööstuse keerulisse seisu. Eelmiste aastate majandusaruanded räägivad ka Leedo osalusega firmades miljonite eurode suurustest laenukoormustest ja võlgadest.

Saneerimise käigus võtavad ettevõte ja võlausaldajad vastu ühise otsuse proovida ettevõtet päästa, viies kulud võimalikult väikeseks. Seda Leedo sõnul nii tooteid vähendades kui midagi asemele tehes. Nii saab ettevõte edasi töötada ilma, et peab ennast pankrotti kuulutama. Saneerimine kestab Leedo sõnul kokku viis aastat, ning olukorra paranedes proovitakse inimesi ka uuesti tööle võtta.

«Loodame koostööpartnerite ja panga heatahtlikkuse peale, siis saame rahulikult ka oma tööd jätkata,» lausus ta.

Töötukassa kommunikatsioonijuht ütles Geeniusele, et puithoonete tootmisega tegelevas Saare Erekus on koondamise põhjuseks töömahu vähenemine ning tellimuste kadumine. 

Saaremaal mittesoodsad tingimused äri tegemiseks

Märtsikuus Kadi Raadiole antud intervjuus rääkis Leedo, et ettevõtteid Saaremaal pidada ei ole kasulik. «Kõige odavam ja parem oleks olnud lihatööstus aastaid tagasi maha müüa,» lausus ta.

Firmat hoiti Leedo sõnul töös selleks, et Saaremaa inimeseks saaksid seal töötada. Sellel, kas Saaremaa kaubamärgi alt toodetakse viinereid Poolas või saare peal, pole tema sõnutsi tegelikult toote koha pealt vahet. «Tegelikult tahetakse osta kaubamärki,» lausus ta.

Kadi Raadiole antud kommentaaris lisas ka Leedo, et kuna tööstus on töökohtade hoidmise eesmärgil jäetud saarele, on see ka rohkem eraldatud ja töö on raskem kui suurte keskuste juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles