Hotellid tühjad Tallinna hotellide sissetulek on vähenenud (1)

PM Majandus
Copy
Killu Maidla.
Killu Maidla. Foto: Erakogu

Võrreldes koroonaeelse ajaga olid Tallinnas hotellide majutuskäibed toa kohta mais 22 protsenti madalamad, keskmine müügihind oli viis protsenti väiksem ja hotellide keskmine täitumus 18 protsenti.

EHRL-i tegevjuhi Killu Maidla sõnul on võrdlus just 2019. aastaga oluline, kuna see oli viimane piirangutevaba aasta enne koroonapandeemiat ja Ukraina sõja algust.

«Numbrite võrdlemisel ei saa unustada, et kulud on tõusnud sellel perioodil ligi kolmandiku võrra ja paljudel majutusasutustel on lisandunud pandeemiaaegselt võetud laenude teenindamise kohustus,» ütles Maidla.

Maidla sõnul õnnestus tänavu jaanuarist aprillini hotellidel keskmiselt saavutada juba 2019. aastaga võrreldavaid müügitulemusi.

«Nüüd on see trend muutunud,» nentis Maidla. «Samas tulevad statistikaameti andmed maikuu kohta alles juulis, kuid majutussektori jaoks üliolulisi otsuseid langetatakse valitsuses praegu. Kindlasti on tähtis selliste otsuste puhul toetuda värsketele andmetele ja kasutada andmeid, mida erasektoril on pakkuda.»

Lisaks majutusettevõtetele on ka restoranid teavitanud kohalike külastajate vähenemisest, mis näitab Maidla hinnangul selgelt, et Eesti inimestel ei jää igapäevaste kulutuste kõrvalt enam raha, et lubada endale meelelahutust ja puhkust.

EHRL-i tegevjuht lisas, et jooksvast statistikast on näha, et just kohalikud inimesed on oma külastusi väga järsult vähendanud, mis kiire inflatsiooni tingimustes on arusaadav.

«Suvi tuleb hooajaliselt töine, kuigi mitte nii positiivne, kui me oleks lootnud. Seevastu järgnev sügis, tühjenevad toad ja suurenevad kulutused muu hulgas ka laenuintresside maksete osas annavad põhjust muret tunda,» nentis ta.

Maidla kinnitas, et turismi kiire taastumine on loomulikult sektoris kõigi soov ja turismiettevõtted teevad praegu ränka tööd taastumiseks ja maailmaturul teiste sihtkohtadega konkureerimisel.

«Samas läheb kolmeaastasest kriisist välja tulemiseks veel aega ja taastumise tempot tuleb kriitiliselt ja adekvaatselt jälgida, et mitte teha ennatlikke järeldusi ja sektorit lisakoormusega kurnata,» ütles Maidla.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles