Hiina eksport šokeeris analüütikuid

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina eksport on nõrk.
Hiina eksport on nõrk. Foto: Andy Wong/Scanpix

Hiina eksport langes mais aastataguse ajaga võrreldes 7,5 protsenti, samas kui Reutersi küsitletud analüütikud ootasid kõigest 0,4-protsendilist langust.

Märtsis oli Hiina ekspordi aastakasv olnud seejuures 14,8 ja aprillis 8,5 protsenti.

Langus oli nii järsk, et pärast hooajaliste mõjude mahaarvamist jäid ekspordimahud isegi aasta alguse tasemetest maha, ütles Capital Economicsi Hiina majanduse juht Julian Evans-Pritchard. «Olukord viitab sellele, et nõudlus Hiina kaupade järele on tagasihoidlik kogu maailmas,» ütles ta.

Grow Investment Groupi peaökonomist Hao Hong täiendas, et maikuu pettumust valmistavad ekspordinumbrid kirjeldavad pikaajalisema väljavaate halvenemist. Tema sõnul pole Hiinal erilist lootust, et nende majandus järgmise kuue kuu jooksul väliskaubandusest lisahoogu saaks, kuna välisturgudel pärsib nõudlust Hiina toodete vastu inflatsioon ja intressimäärade kõrge tase.

Täpset sama meelt oli ka Pinpoint Asset Managementi peaökonomist Zhiwei Zhang. «Nõrk eksport kinnitab, et Hiina peab maailmamajanduse aeglustumisel toetuma sisenõudlusele,» ütles Zhang. «Ülejäänud aasta jooksul lasub Hiina valitsusel surve sisetarbimise soodustamiseks, kuna ülemaailmne nõudlus nõrgeneb teisel poolaastal tõenäoliselt veelgi.»

Aastataguse ajaga võrreldes langes ka Hiina import 4,5 protsenti, samas kui Reutersi küsitletud analüütikud prognoosid veel suuremat, 8-protsendilist langust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles