Ekspert: üksikaktsiatesse investeerides on võimalus inflatsiooni võita

PM Majandus
Copy
SEB panga kapitaliturgude maakler Erik Laur.
SEB panga kapitaliturgude maakler Erik Laur. Foto: SEB

Sõda Euroopas, keskpankade poolne majanduse jahutamine, rekordiliselt kõrge tööhõive ja deglobaliseerumine on loonud keskkonna, kus inflatsioon on ajaloo kõrgeimatel tasemetel. Olenevalt riskitasemest, varade mahust ja horisondist, on ettevõtetel kiire hinnatõusu vastu võimalik leida tõhusat kaitset kasutades erinevaid finantsinstrumente, kirjutab SEB panga kapitaliturgude maakler Erik Laur.

Statistikaameti andmetel oli aastases võrdluses THI (tarbijahinnaindeks) tõus aprillis 13,5 protsenti, millest enam kui neljandikule on võimalik kaitset saada ilma suurema vaevata.

SEB pakub aastase tähtajalise hoiuse intressimääraks neli protsenti, millega ollakse ka turu parimate pakkujate seas. Deposiite saavad avada kõik kliendid, olenemata varade mahust ning kuni 100 000 euro ulatuvad hoiused on tagatud ka Eesti riigi poolt.

Võlakirjadega saab kaitset poole inflatsiooni vastu

Madalaimat kaitset võlakirjade seas pakuvad investeerimisjärgu eesotsa jäävad Euroopa riikide paberid, mis hetkel kauplevad hinnatasemel, kus võlakirju tähtajani hoides on võimalik investoril teenida sarnast tootlust Eesti pankade poolt pakutud deposiitidega. Küll aga on selleks vaja koostöös kliendihalduriga sõlmida finantsturgude kliendileping ning omada keskmisest suuremat varade mahtu kuna enamik võlakirju on noteeritud 100 000 euro suuruse nominaaliga.

Jaekliendil on võimalik kaubelda kõrgema riskitasemega, kuid ka kõrgema tootlusega Balti pabereid, mille pakutava intressimääraga on võimalik katset saada enam kui poole inflatsiooni eest. First Northi turul on klientidel võimalik leida ka pabereid, mille praeguselt hinnatasemelt võlakirja tähtajani hoidmisel on võimalik teenida ka kahekohalist tootlust.

Üksikaktsiatega oleks investoritel olnud võimalus hea õnne korral ka inflatsiooni võita.

Suurem valik on investoritel, kellel on tehtud pangaga finantsturgude kliendileping. Lisaks eelpool mainitule, võimaldab see näiteks privaatpanganduse kui ka äriklientidel osta ka teiste riikide ettevõtete võlakirju. Kuna noteeringuid on palju, siis on ka eeldatav tootlus väga erinev. Vaatamata suurele valikule on riski ja tootluse suhe küllaltki sarnane Balti turul kaubeldavatele väärtpaberitele. Peamiseks erinevuseks on suurem likviidsus, mis võimaldab investeerida suuremates mahtudes ilma olulisel määral tootluses järeleandmisi tehes.

Balti turule panustades inflatsiooni üldjuhul ei võida

Möödunud juunist alates on aktsiaturud saanud suure ralli osaliseks, kuid sellele vaatamata on euros noteeritud maailma aktsiafond kasvanud ligi 2,5 protsenti, mis jääb alla isegi hetkel pakutavatele pankade deposiitmäärale. Protsendi võrra suuremat kaitset oleks aasta jooksul pakkunud USA turud. Ligi pool inflatsioonist tulenevast rahaväärtuse langusest oleks investoril jäänud tundmata, kui aasta tagasi oleks investeeritud Euroopa turgude indeksisse.

Üksikaktsiatega oleks investoritel olnud võimalus hea õnne korral ka inflatsiooni võita. Ligi viiendik S&P 500 nimekirjas olevatest aktsiatest tõusis aastases võrdluses dollaris noteerituna rohkem, kui THI Eestis. Umbes sama palju õnne oleks olnud vaja Balti turul üksikaktsiatesse investeerides, kuna siin oli vaid käputäis neid, mille hind aastases võrdluses ületas Eesti inflatsiooni.

Nii USA, Euroopa kui ka Balti turu aktsiatesse on võimalik investeerida SEB klientidel turu madalaimate tasudega. Fondidesse investeerimist on võimalik SEB klientidel automatiseerida ka Roboinvestori abil. Vaatamata soodsatele tingimustele ja suuremale kaitsele inflatsiooni vastu, tuleks enne investeerima asumist alustaval investoril kontakteeruda nõustajaga.

Ettevõtted ei loo investeerimiseks eraldi firmat

Väga madala riskitaseme, suure tagatuse ja lihtsuse tõttu on SEB klientide seas enim levinud kaitse inflatsiooni vastu raha hoiustamine deposiitidena. Tehingute arvu poolest on mõistagi laialdasemalt levinud investeerimismeetod aktsiate ostmine, kuna väärtpaberi turul saab teha tehinguid alates ühest eurost ning Balti turul investeerimine on SEB klientidele tasuta. Võlakirjad see-eest on enamasti noteeritud kas 1000 või 100 000 euroste nominaalidega, kuigi ka nende tehingutasudega SEB-s on turu parimate seas.

Inflatsiooni vastu kaitse leidmiseks SEB ärikliendid enamasti eraldi ettevõtet ei ava, vaid investeeritakse sama ettevõtte alt millega tehakse ka peamisi äritoiminguid. Erandlikud on muidugi ettevõtted, mille peamine tegevusvaldkond on raha kasvatamine investeerimise teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles