Riskibisnis: kõrge intress ähvardab globaalse haardega Eesti idufirmale kätte maksta

PM Majandus
Copy
Planet42 osanik, võlausaldaja ja ettevõttele sündikaate koostav investor jaak Roosaare usub, et laenukapitali kallinemine pole ettevõttele probleem. Küll aga on ettevõtte edus määrava tähtsusega see, kuidas suudetakse juhtida likviidsust.
Planet42 osanik, võlausaldaja ja ettevõttele sündikaate koostav investor jaak Roosaare usub, et laenukapitali kallinemine pole ettevõttele probleem. Küll aga on ettevõtte edus määrava tähtsusega see, kuidas suudetakse juhtida likviidsust. Foto: Mihkel Maripuu

Investoritelt korduvalt raha kaasanud, kahekohalist võlakirjaintressi pakkuva Eesti autorendifirma Planet42 rahavood on negatiivsed ning uut raha kaasamata võinuks küsimärgi alla sattuda ka varasemate võlakirjaintresside teenindamine, kirjutab Äripäev.

Kuigi negatiivsed suhtarvud ja rahavoog on nii rahandusekspert Kristo Krummi kui kogenumate investorite hinnangul iduettevõtlusega kaasas käiv nähtus, ei pruugi jaeinvestorid teada, kui riskantne on nende investeering kahekohalise tootluse kõrval tegelikult. Investeerimisekspert ning Planet42-l raha kaasata aidanud Jaak Roosaare pigem rahustab pingelisena tunduvat olukorda.

«Mitmed suhtarvud viitavad lühiajaliselt suhteliselt suurtele riskidele, omakapitali ja varade tootlus on negatiivsed, lühiajaliste kohtuste kattekordaja on liiga väike, rääkimata suurest võlakordajast,» loetles Krumm brändi Planet42 omanikfirma Inclusion OÜ viimaseid saada olevaid, 2021. aasta majandusnäitajaid kommenteerides.

Igal juhul sunnib Inclusion OÜ 2021. aasta majandusaasta aruanne küsima, kas olukorras, kas raha on muutunud kallimaks, suudab ettevõtte ärimudel jätkuvalt täiendavat raha peale kaasata ning varasemaid kohustusi täita.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles