Luminor: toidukaubad on hakanud odavnema

BNS
Copy
Toidukaubad on viimasel aastal hinnatõusu vedanud. Pilt on illustratiivne.
Toidukaubad on viimasel aastal hinnatõusu vedanud. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig/Sakala

Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõi värskeid tarbijahinnaindeksi näitajaid kommenteerides välja toidukaupade odavnemise. 

Kuigi langus võrreldes polnud suur, sesoonseid faktoreid arvestades vaid 0,2 protsenti, on tegemist märgilise sündmusega, kuna viimati langesid toidukaupade hinnad võrreldes eelmise kuuga 2021. aasta oktoobris, enam kui poolteist aastat tagasi. «Mitu kuud järjest langesid toidukaupade hinnad 2020. aasta teises pooles, kui koroonapiirangud olid veel täies hoos,» lisas Uusküla.

Statistikaameti andmetel jäi tarbijahinnaindeks mais võrreldes aprilliga samale tasemele ning tõusis võrreldes eelmise aasta maiga 11,3 protsenti, kusjuures mullusega võrreldes olid kaubad 11,1 protsenti ja teenused 11,5 protsenti kallimad.

«Üldine hinnatõusutempo on raugenud. Tarbijahinnaindeks maikuus võrreldes aprilliga jäid samale tasemele. Erinevate kaubagruppide hinnad aga liiguvad eri suundades. Endiselt jätkub transpordi odavnemine. Hinnad langesid 1 protsendi võrra. Madalamad kütuse hinnad jõuavad välja ka lõpphindadesse. Teiselt poolt aga tõusid tervishoiuteenuste hinnad kuu ajaga lausa 1,9 protsenti, sest võrreldes teiste hindadega on tervishoius olnud inflatsioon seni väike,» märkis ökonomist.

Toidukaupade hinnatõus võiks tema hinnangul ka järgmistel kuudel jääda minimaalseks või hinnad võiksid jätkata langemist. «Toormete hinnad on langenud ning isegi kui oli sõlmitud pikaajalised lepingud kõrgemate hindadega, siis peaksid need hakkama vaikselt lõppema ja uued madalamad hinnad jõudma ka tootjateni ja tarbijateni,» selgitas Uusküla.

Tänavu peaksid Luminori prognoosi järgi hinnad kasvama kokku 5 protsendi võrra. «Eesti on jätkuvalt tugevalt mõjutatud maailmamajanduse käekäigust, mis võib kiirelt muuta toormete hindu ning ka meie hindu poodides nii üles kui allapoole. Samuti on teisel poolaastal hindu ülespoole survestamas oodatava käibemaksu tõstmise mõju,» nentis ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles