Riik võttis laenu: intressideks kulub ligi 170 miljonit eurot (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev.
Rahandusminister Mart Võrklaev. Foto: Kermo Benrot

Eesti riigi täiendavalt emiteeritud 10-aastaste riigivõlakirjade intressiks kujunes 3,618 protsenti aastas.

Arvestades, et kokku emiteeris Eesti võlakirju 500 miljoni euro ulatuses, tuleb riigil igal aastal intressideks maksta 18,09 miljonit eurot. Rahandusministeeriumi teatel on lunastustähtajani 9 aastat ja 121 päeva, mistõttu ulatub intresside kogukulu üle 168 miljoni euro. 

Eesti riigi võlakirju soovis eile lõppenud emissoonil soetada 176 investorit, kes märkisid pakkumise 8-kordselt üle, tehes pakkumisi enam kui 4 miljardi euro eest.

Võrreldes mullu oktoobriga, mil Eesti emiteeris 10-aastaseid riigivõlakirju miljardi euro ulatuses, kujunes seekordne intressimäär riigile soodamaks –  toona osutus riigi võlakirjaemisiooni kupongiintressimääraks neli protsenti. 

Võrdluseks, kuue kuu euribor oli eile 3,739 protsenti.

Võlakirjade müügist laekunud raha kasutatakse likviidsusreservi täiendamiseks ja aasta teises pooles üldise riigieelarve puudujäägi katmiseks.

Rahandusministeeriumi teatel on praegune turuolukord riigile raha laenamiseks sügisest soodsam. «Kuigi referentsintressimäär, mille suhtes võlakirju hinnastatakse, on eelmise aasta oktoobriga võrreldes samal tasemel, siis marginaalid on langenud. Kokkuvõttes tähendab see täiendavalt emiteeritud võlakirjade jaoks madalamat intressimäära,» teatas ministeerium

Kar rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond) jäi emissiooni tulemusega rahule. «Arvestades Eesti riigi kõrge krediidireitingu, teiste sarnaste riikide võlakirjade intressitaseme ja Eesti võlakirjade likviidsusega järelturul, on keerulisi olusid arvestades tegemist hea tulemusega.» 

Minister lisas, et võrreldes varasemate nullintressidega on tegemist siiski märkimisväärse tõusuga, millega eelarvepoliitikat tehes tuleb arvestada. 

Seekordse võlakirjaemissiooni korraldasid Barclays, Erste Group ja Goldman Sachs Bank Europe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles