Pooled suurtest rahvusvahelistest ettevõtetest plaanivad oma kontoripindu vähendada

PM Majandus
Copy
Knight Franki uuringu kohaselt püüavad suuremad organisatsioonid vähendada kontoripinda 10–20 protsendi võrra
Knight Franki uuringu kohaselt püüavad suuremad organisatsioonid vähendada kontoripinda 10–20 protsendi võrra Foto: michael probst

Suurettevõtted reageerivad pandeemiast tulenevatele töökultuuri muutustele büroopindade vähendamisega.

 

Kinnisvarafirma Knight Franki uuringu kohaselt plaanivad umbes pooled suurtest rahvusvahelistest ettevõtetest vähendada oma büroopindu järgmise kolme aasta jooksul 10–20 protsendi võrra, vahendab Financial Times.

Suurimate ettevõtete seas kavatseb valdav enamik järgmise kolme aasta jooksul vähendada pindala 10–20 protsendi võrra. Seevastu enamik väiksemaid ettevõtteid plaanib oma büroopindu laiendada.

Peaaegu pooled küsitletud ettevõtetest kavatsesid ka oma peakorteri järgmise kolme aasta jooksul uude asukohta kolida.

Kontoripindade vähendamine on tingitud kaugtöö levikust ja uutest nõudmistest büroopindade järele.

Umbes kolmandik küsitletud ettevõtetest nõudis oma töötajatelt täiskohaga või peamiselt töökohal viibimist. Enamik ettevõtteid ehk umbes 56 protsenti järgis hübriidset lähenemist. Umbes 10 protsenti küsitletud ettevõtetest tegi kaugtööd enamasti või kogu aeg.

Knight Franki kinnisvaraekspert Lee Elliott ütles Financial Timesile, et ettevõtted investeerivad jätkuvalt väiksematesse, kuid kvaliteetsematesse ruumidesse. Tema hinnangul tõstab see üürihindu kõige ihaldusväärsemates piirkondades.

Kaotajate poolel on vanemad hooned ja vähem ihaldusväärsed piirkonnad, kus üürid on samuti kannatanud intressimäärade tõusu tõttu.

Elliotti sõnul on paljud ettevõtted oma kinnisvaraotsused viimase kolme aasta jooksul edasi lükanud, et oodata ja näha, kuidas kujuneb töökorraldus pärast pandeemiat. Paljud ettevõtted ootavad ka oma praeguste üürilepingute lõppemist.

«Palju on räägitud muutustest, kuid me ei ole näinud palju tõendeid selle kohta. Ma arvan, et oleme nüüd selle murdepunkti juures,» ütles ta. «Muutused kinnisvaraturul toimuvad 3–6 aasta jooksul, mitte 3–6 kuu jooksul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles