Maailmapank kergitas Venemaa kasvuprognoosi tänu elujõulisele energiaekspordile

Copy
Moskva rahvusvaheline ärikvartal Moscow-City.
Moskva rahvusvaheline ärikvartal Moscow-City. Foto: Wikimedia Commons/Igorkhait

Maailmapank on oluliselt parandanud oma Venemaa majanduse väljavaateid sel aastal tänu oodatust suurematele tuludele energiaekspordist Indiasse ja Hiinasse.

Venemaa majanduskasv peaks nüüd prognooside kohaselt 2023. aastal vaid veidi kahanema, teatas pank teisipäeval avaldatud maailmamajanduse poolaasta aruandes, mis on järsk muutus võrreldes eelmise prognoosiga, mille kohaselt pidi majandus vähenema järsemalt.

Euroopa Liit, Ameerika Ühendriigid ja teised riigid kehtestasid Venemaale pärast selle sissetungi Ukrainasse eelmise aasta veebruaris rasked majandussanktsioonid, mis viisid Venemaa nafta- ja gaasiekspordi märkimisväärse vähenemiseni nendesse riikidesse.

Kuid üldiselt ei ole Venemaa naftaekspordi mahud «oluliselt muutunud», kuna Venemaa kompenseeris selle saamata jäänud tulu edukalt, suurendades eksporti teistesse riikidesse, sealhulgas Indiasse ja Hiinasse, teatas Maailmapank.

Uuendatud prognoosi kohaselt peaks Venemaa majandus sel aastal vähenema vaid 0,2 protsendipunkti võrra. See on 3,1 protsendipunkti kõrgem kui panga eelmine, jaanuaris antud hinnang.

Maailmapanga muudatus järgneb Rahvusvahelise Valuutafondi aprillis tehtud sarnasele Venemaa lühiajalise majanduskasvu prognoosi muutmisele.

Maailmapank korrigeeris oma aruandes ka maailmamajanduse prognoosi ülespoole ja ootab nüüd, et maailma majanduskasv on sel aastal 2,1 protsenti.

Prognoosi parandamine on tingitud «Hiina ja vähemal määral ka Venemaa prognooside olulisest parandamisest», teatas pank.

«Sellegipoolest prognoositakse 2023. aastaks kogu maailma majandusaktiivsuse aeglustumist, kusjuures arenenud riikide majanduskasv aeglustub märgatavalt ja Hiina majanduskasv kiireneb märkimisväärselt,» ütles pank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles