Andres Rätsepp: valitsuse plaanid võivad Eestile kalliks maksma minna (1)

PM Majandus
Copy
Andres Rätsepp.
Andres Rätsepp. Foto: Erakogu.

Suurettevõtja ja investor Andres Rätsepp kommenteeris valitsuse kavatsust tõsta järsult majutusasutuste käibemaksu kui väga selget plaani tõrjuda Eestist investeeringuid eemale.

«Meil on juba mõned aastad olnud kavas tuua rahvusvaheline hotellikett Pärnusse, mis rahalises väärtuses tähendab ca 50 miljonilist investeeringut. Lisaks ca 250 töökohta nimetatud hotelli opereerimiseks. Samas oleme väga selgelt jälgimas Eesti valitsuse maksupoliitikat ja mõtlemas, kas sellist investeeringut hetke seisuga teha,» lausus Rätsepp.

Oleme väga selgelt jälgimas Eesti valitsuse maksupoliitikat ja mõtlemas, kas sellist investeeringut hetke seisuga teha.

Andres Rätsepp.

Rätsepp sõnas lisaks, et Pärnu on küll asupaik, kus tasub sellist hotelli rajada, aga probleem on selles, et investoritena jälgitakse ühe kindla tegurina ka maksukeskkonda ja valitsuse plaan tõsta järsult käibemaksu, ähvardab seda projekti peatada.

«Me oleme olnud läbirääkimistes ka teiste Põhjamaade linnadega ja hetke seisuga tundub, et investeeringu tegemine Eestisse on keeruline, kui vabariigi valitsus ajab sellist maksupoliitikat. Me peame arvestama, et meie investeerimiskeskkond on välisinvestorite silmis lähtuvalt ennekõike Ukraina sõjast niigi hapral pinnasel seismas,» ütles Rätsepp.

Rätsepp lisas, et kui tõstetakse käibemaksu majutussektoris, tähendab see ka kõrgemat netokäibemaksu, kuivõrd ca 50 protsenti majutussektori käibest moodustab eksport, millelt ei ole võimalik saada käibemaksu tagastust nii, nagu kõikides teistes majandusvaldkondades.

Seega on võrreldes muu majandusega käibemaksu mõju hotellindusele tunduvalt suurem.

Rätsepp on viimastel aastakümnetel finantseerinud muuhulgas GOSPA, Telegraafi ja Hedon SPA kinnisvaraarendusi mitmekümne miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles