Soovitus ja võti veinisõpradele rüüpe valikul on lihtne – tea täpselt ja vali hoolega, mida tarbid. Eeskätt tuleb siin appi usaldusväärne ostukoht või personaalne veinimüüja, kes tunneb detailselt veinimajasid ning on seeläbi teadlikkuse kanaldajaks veinitootja ja lõpptarbija vahel.
Kas Eesti veinigurmaanide jaoks on veini jätkusuutlikkuse aspekt oluline?
Eestis ei ole minu teada veel sellest vaatenurgast veinitarbija käitumist uuritud, aga meie turg on maailma võrdluses väike ja allub üldistele mängureeglitele.
Sertifitseeritud jätkusuutlikkus on veini puhul ülioluline eelkõige rahvusvahelistel turgudel, kus reegleid kehtestavad monopoli omajad. Siseturgudel kaalub jätkusuutlikkuse garantii sensoorsete omaduste, päritolu ja kaubamärgi kõrval endiselt väga vähe.
Näiteks Itaalia tarbija jaoks on veini valimisel kõige olulisemaks parameetriks tooraine päritolu (seda on toonud välja 40 protsenti tarbijauuringus osalejatest), sensoorsed omadused (39%) ja kaubamärk (16%), samas kui jätkusuutlikkuse tagatis moodustab vaid kuus protsenti.
Siin väljendub ehmatav vastuolu: jätkusuutlikkus on tänapäeval domineeriv teema, ettevõtted ja institutsioonid investeerivad sellesse rohkesti, ent tarbijate teadlikkus jääb pigem madalaks või osavõtmatuks ning nende ostukäitumine on inertne ja harjumuslik.
Biodünaamilist lähenemist põllumajanduses ja veinitootmises kritiseeritakse selle vähese tõenduspõhisuse tõttu. Kuidas sobitub biodünaamilisus kaasaegsete jätkusuutlikkuse kontseptsioonidega?
Kuivõrd biodünaamika on holistiliselt terviklik, ökoloogiline ja eetiline lähenemine põllumajandusele, aiandusele, toidule ja toitumisele ning kogu ühtsele biosüsteemile, siis on need kontseptsioonid olemuslikult lahutamatud. Tõenduspõhisus võib olla skeptikute kantsis küsitav ainult traditsioonilise teadusliku metoodilise lähenemise mõistes, kus katse tingimuste samaks jäädes saavutatakse katse kordamisel samad tulemused. Seevastu loodus on eranditult kordumatu ja muutlik, ka veini maitse ei ole kõigile sama, mistap kogemuspõhine tõendus võibki sellisel juhul olla relevantsem ja usaldusväärsem.
Igal põllupidajal, ka veinikasvatajal, on ainuomaseid nippe ja nõkse, mida jagatakse põlvest põlve, ning mõned neist ongi esmapilgul müstilised ja kergelt naeruvääristatavad, nagu näiteks kuufaaside või putukate lennukõrguse jälgimine. Ometi on ka see eiramatu elukogemus, mis teadlikul rakendamisel võib olla tulemuslik ja väga edukas unikaalse äriedu eelis.
Soovitus ja võti veinisõpradele rüüpe valikul on lihtne – tea täpselt ja vali hoolega, mida tarbid. Eeskätt tuleb siin appi usaldusväärne ostukoht või personaalne veinimüüja.