Alustada tuleb «kodust»

Katrin Bats
, Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht
Copy
Foto: stockphoto.com

Rimi on jätkusuutliku äri edendamisel seadnud endale väga selged valdkonnad, millest lähtuda. Nii vaatame juba aastaid vastutustundlikust äritegevusest rääkides lähemalt, kuidas teha keskkonnasõbralikumaid ja tervislikumaid valikuid, üritame tagada parimat kvaliteeti, aitame kaasa mitmekesisuse ja kogukondade arengule.

Nagu heas «perekonnas» kombeks, vaatame esmajärjekorras peeglisse ehk otsisime kõigepealt välja need kohad, mida oma äritegevuses parandada annaks, ning võib julgelt öelda, et see on mõistagi pidev protsess. Aasta-aastalt muutusime julgemaks ja hakkasime vaikselt ka kliente kestlikumaks nügima.

Katrin Bats
Katrin Bats Foto: Rimi

Sedasama perenäidet kasutades andsime endale siiski aru, et eeskuju on kõige tähtsam ning seepärast kompasime uut algatust ja mõtet alati esmajärjekorras oma töötajate hulgas. Meenub, kuidas aastaid tagasi vastutustundlikust alkoholimüügist rääkima hakates kaasasime esmalt oma töötajaid, et teha selgeks, kui palju nemad sellest teavad. Esimesed töörühmad koosnesid ettevõtte kõikide kihtide esindajatest ja lahendused töötasime välja ühiste arutelude käigus.

Oma inimeste abiga on Rimi nüüdseks saavutanud ka toidukao vähendamises meisterliku tulemuse. Teadaolevalt on selle kompleksse probleemi lahendamise võrrandis väga palju muutujaid. Nii on eriti oluline, et igaüks terves organisatsioonis teaks, mida ta peab tegema ja milleks, et tulemus n-ö koju tuua. Projekti juhtiv meeskond saab olla ja peabki olema toetaja, aga reaalsed sammud tehakse ära kaupluste igapäevases rutiinis.

Toidukao väljakutsega tegelemine on eriti hea näide sellest, kuidas alguses tundus see olevat vaid valitute mängumaa, ent ajaga saavutasime tulemuse, kus tõhustamisettepanekuid hakkas saabuma otsestelt teostajatelt. Korraga sai seatud eesmärgist kõigi, mitte vaid juhtkonna mure.

Nii ongi Rimis kombeks, et iga projekt saab eelkõige majasisese kõlapinna. Oma töötajate

kaasamine on saanud eelduseks, mitte vaid kohustuseks. Erandiks pole siin ka jätkusuutlikku mõtteviisi kandvad tegevused ja algatused. Mitte kunagi ei tohiks alahinnata oma töötajate kui saadikute tähtsust sõnumite ühiskonda viimisel.

Raske oleks ette kujutada, et Rimi kannaks kõige jätkusuutlikuma jaeketi tiitlit ilma, et iga tiimi liige sellesse usuks ja igapäevaselt panustaks. Kindlasti tuleb lisada, et tegu on järjepideva protsessi, mitte vaid ühekordse pingutusega. Eriti oluline on see kestlike lahenduste juurutamisel, sest see pole kunagi pelgalt vaid ühe osakonna või sootuks ühe inimese töö. Tulemus sõltub väga suuresti sellest, kas iga töölõigu puhul võetakse neid väärtusi arvesse ja kohanetakse vastavalt.

Kestliku mõtteviisi juurutamine suurde ja mitmekümne aasta pikkuse ajalooga ettevõttesse eeldab valmisolekut muutusteks. Viimased ei sünni teatavasti kunagi kergelt, ent töötajaid kaasates pole see kindlasti võimatu.

Tulles tagasi «perekonna» juurde: pere jätkusuutliku toimimise aluseks on iga pereliikme soov ja võimalus anda oma osa ühiste väärtuste järgimisse ja kujundamisse. Oleme püüdnud Rimis algusest peale just sellist kultuuri luua, andes võimaluse igale meie pere liikmele anda oma osa ettevõtte arengusse. Olgu see siis tähelepanekute ja ideede väljapakkumise või ka juba otseste tegude sooritamise näol. Sellest võimalusest on arenenud soov panustada ja sellest soovist tulevad ka tulemused.

Raske oleks ette kujutada, et Rimi kannaks kõige jätkusuutlikuma jaeketi tiitlit ilma, et iga tiimi liige sellesse usuks ja igapäevaselt panustaks.

Copy
Tagasi üles