Volinik hoiatas taastuvenergia toetuse kärpe eest

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud. Illustreeriv foto.
Tuulikud. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger saatis taastuvenergia kojale kirja, milles märkis, et taastuvenergia toetusi ei tohiks muuta nii, et need kahjustavad tehtud investeeringuid.

Majandusministeerium valmistab praegu ette eelnõu, mis seaks rohelise elektri toetuse sõltuvusse elektribörsi hinnast. Taastuvenergia tootjad protestivad ägedalt selle vastu.

Oettinger möönis, et tehnoloogia muutumise tõttu vajavad taastuvenergiatoetused regulaarset hindamist ja muutmist, kuid olemasolevate investeeringute tulusust vähendavad muutused häirivad ja takistavad uute projektide alustamist selles sektoris.

Volinik tuletas kirjas meelde, et Eesti on võtnud endale suured taastuvenergia kasutamise eesmärgid: aastal 2020 peab olema 17 protsenti elektrist, 38 soojusest ja 10 protsenti transporti olema toodetud taastuvaist allikast.

Eleringi andmeil oli rohelise elektri osakaal tarbimisest mullu 13 protsenti. Eleringi prognoosi järgi peaks see selle aasta lõpuks jõudma 17-18 protsendini, sest valmimas on mitu uut taastuvenergia projekti.

Oettinger viitas oma kirjas 2010. aasta andmeile, mil rohelise elektri osakaal tarbimises oli 10 ja biokütuse osakaal transpordis 0,2 protsenti.

«Selles kontekstis oleks tähtis, et Eestil oleks selge, püsiv ja etteaimatav taastuvenergia regulatsioon,» kirjutas Oettinger. «Kui pole stabiilset ja etteaimatavat süsteemi, võib juhtuda, et investeeringud viibivad ja aastaks 2020 seatud eesmärk jääb täitmata.»

Taastuvenergia koja juht Rene Tammist on öelnud, et tarbijate taskust tuleva toetusega võiks taastuvenergia toetamise lõpetada ja see asendada tuleval aastal algava uue heitmekaubanduse süsteemi tuludega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles