Kinnisvarabüroo: uusarendused ajasid mais hinnad üles

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Uuselamurajoon.
Uuselamurajoon. Foto: Eero Vabamägi

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi sõnul vedasid kinnisvarahindade kasvu mais uusarendused.

Tallinna korteri keskmine ruutmeetri hind tõusis mais eelmise kuuga võrreldes 7,6 protsenti 3205,10 euroni. Samuti kasvas tehingute arv: kui aprillis vahetas pealinnas omanikku 704 korterit, siis mais 945.

«Mai oli taas kuu, kus keskmisest enam sõlmiti notariaalseid ostu-müügilepinguid korteritega äsjavalminud majades. Nende hulgas oli erinevas suuruses korterid, kuid enam paistsid silma suured perekodud ja luksuslikud elamispinnad hinnatud kvartalites. Nii kerkis tehingute hinnatase kuuga 8,1 protsenti ning aastaga 5,4 protsenti. Hüpped tänu uusarendustele on varasemate otsuste vili ning suuremast taastumisest rääkimiseks hetkel veel alust ei ole,» tõdes Vähi pressiteates.

Tartus müüdi 175 korterit, mille ruutmeetri mediaanhinnaks tuli 2580 eurot, ja nagu Tallinnas, nii müüdi ka Tartus taaskord enam uusi kortereid. Kuuga muutus hinnatase kallimaks 10,6 protsenti ja aastaga 12,2 protsenti. Pärnus vahetas maikuu jooksul omanikku 86 korterit ning ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 1977 eurot. Kui kuuga kerkis hinnatase 0,6 protsenti, siis aastaga 3,7 protsenti. Narvas müüdi 74 korterit, ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 508 eurot. Kuuga hind ei muutunud, aastaga kasvas 11,6 protsenti.

«Laias laastus jätkas ka maikuu meeleoludega, mida kogesime varasematel kuudel. Kevad on tavapäraselt alati olnud aktiivsem nii müügiks pakutavate objektide külastamise kui ka reaalsete tehingute poolest ning ega selgi aastal pole teisiti. Küll aga toimub tehinguid aastatagusega võrreldes kolmandiku võrra vähem,» nentis Vähi.

Hooajale iseloomulikult on Vähi sõnul ka suvilaturg aktiivsemaks muutunud ning huvi tuntakse nii maamajade kui ka suvekodude järele, mis on juba renoveeritud või vajavad remonti. «Pakkumishinnad märkimisväärselt langenud ei ole ning pigem panustatakse alanud suvele. Teisalt võidakse nii riskida ka hoopis pikema müügiperioodiga,» lisas analüütik.

Ka üüriturg sai hoogu juurde, sest sügisene hooaeg pole enam kaugel. «Pakkumist praegu on, sest turule on tulnud palju kortereid uutes majades ning ka rändesurve pole nii suur kui varem,» märkis Vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles