Iga õiges suunas astutud samm loeb

Copy
Uutesse tootmislahendustesse investeerinud pakkematerjali tootja Estiko-Plastari juhi Meelis Jürgensi sõnul pürib ettevõte aina jätkusuutlikuma tootmise poole.
Uutesse tootmislahendustesse investeerinud pakkematerjali tootja Estiko-Plastari juhi Meelis Jürgensi sõnul pürib ettevõte aina jätkusuutlikuma tootmise poole. Foto: Estiko-Plastar

Plastitööstuse Estiko-Plastar juhi Meelis Jürgensi sõnul tasub hinnata iga sammu keskkonnasõbralikumate valikute suunas, väärtustades samal ajal plasti kui mitmekülgset materjali.

Meelis Jürgens
Meelis Jürgens Foto: Estiko-Plastar

Mis on Estiko-Plastari jaoks suurim väljakutse jätkusuutlikkuse vallas?

Kuidas muuta arusaama, et plastid pole halvad. Plastideta poleks võimalik paljusid asju teha, seda kuni tekstiilideni välja, mis on 80–90 protsendi ulatuses plast. Probleem on see, et plastidel puudub jätkusuutlik elutsükli lõpp – me ei sorteeri seda korrektselt, ei töötle seda ümber nii, et see saaks kõrgema väärtusega uue kasutuse.

Mis teeb plasti heaks?

Sellel on oluliselt paremaid omadusi kui teistel pakkematerjalide liikidel. Plasti kulub vähe, see on materjali mõttes kuluefektiivne, kasutame vähem vett ja fossiilseid kütuseid, sellest tekib vähem kasvuhoonegaase. Lisaks on seda kergem transportida, kuna plastpakend võtab vähem ruumi.

Oleme harjunud rääkima, et plastikoguseid tuleks vähendada.

Olen nõus, peabki vähendama. Plastpakendit on juba praegu võimalik teha märksa õhemaks. Seda saab teha ka taastuvast toormest või taaskasutatud materjalist ja sinnapoole liigumegi. Aga probleem on selles, et miski ei sunni meid täna selleks rohkem kui inimeste enda sisemine sund ja kasvav teadlikkus.

Mis takistab monomaterjalide kasutusele võtmist?

Mitte miski. Estiko-Plastar toodab 9000 tonni pakkematerjali, sellest 70 protsenti on juba ümbertöödeldav ja sisuliselt ühest materjalist valmistatud ehk monostruktuurne. Aga ümbertöötlusse suunatakse märksa vähem.

Kui palju küsivad kliendid keskkonnasõbralikke lahendusi?

Seda teevad kõik, see läheb paljudele korda. Takistus tekib seal, et keskkonnasäästlikud lahendused on kallimad. Toormaterjali (graanuli) tootmine pole järele jõudnud, et kogu nõudlust ära katta ja see tõstab hinda. Teisalt ei nõua seadus jätkusuutlike materjalide kasutamist. Samas tänapäeva noored on väga tähelepanelikud: jälgivad, mida ostavad ja nõuavad jätkusuutlikke tooteid, see aspekt tuleb samuti mängu.

Mida arvate sellest, et tehakse veidi rohelisem valik ja reklaamitakse see suureks?

Meie saame teha pakendi õhemaks. Ja kui kasutada vähem materjali, siis ongi juba väiksem jalajälg. Või saame näiteks 20 protsendi ulatuses lisada regranuleeritud materjali. Tegelikult on toode siis juba loodussõbralikum.

Minu jaoks pole see rohepesu, sest tegu on reaalsete tegevuste ja esimeste sammude astumisega. Ei saa kohe lõpuni välja minna ja öelda, et toode on nüüd täiesti roheline. Iga samm on sel teekonnal abiks.

Mida olete oma ettevõttes teinud?

Oleme hinnanud ettevõtte süsiniku jalajälge. See on teadliku tegevuse mõjul igal aastal järjest vähenenud. Kui kliendi tooted sisse arvestada, siis kogu jalajäljest moodustas ettevõtte enda toimimine 2020. aastal kaheksa protsenti. 2021. aastal oli see üks protsent ning mullu veelgi madalam.

Kuidas ja kui palju Estiko-Plastar kliente müksab?

Meil on selleks oma teenus, pakume kliendile pakendiauditit. Selleks läheme tehasesse, analüüsime praegust pakendikasutust ja teeme ettepanekuid, kuidas saaks kliendi pakendid teha jätkusuutlikumaks. Kliendile pakkumust tehes lisame ka eraldi juurde, milline võiks olla jätkusuutlik lahendus tema toodetele.

Mida üllatavat on audit kliendile kaasa toonud?

Kui ikka on võimalik 10–20 protsendi võrra materjali paksust vähendada, siis väheneb materjali kulu ning ka toode läheb soodsamaks. Sageli tehakse ülepakendamist, seda pole tarvis. Ja see on juba üks koht, kust kokku hoida.

Nii et alati ei tõsta jätkusuutlikkus hinda?

Mitte tingimata. Kui materjale ei muudeta ja olemasolevad tehakse õhemaks, siis on see kõigile rahakotisõbralikum. Aga kui pakume monostruktuurset lahendust, siis läheb paraku kallimaks. Ja kui lahendus on kallim ning kohustust pole, jätab klient pigem ostmata.

Kas taaskasutatav saab ka hea välja näha?

Jätkusuutlik pakend ei nõua kompromissi atraktiivsuse arvelt. Täiesti võimalik on teha taastuvast toormest atraktiivset pakendit, näiteks nüüdseks on turul ühise koostööna sündinud jätkusuutlikus pakendis La Muu jäätised ja Balbiino Onu Eskimo sari.

Milliste enda jätkusuutlike lahendustega olete eriti rahul?

Kui toodame kilet, siis purustame jäägid majasiseselt ja kasutame samas tootes ära. Tehase energia tuleb päikesepaneelidest. Meil on mitmekihilised kiled, et ei peaks mitu korda materjali protsessima. Automaatne värvide segamine, pakkimine, graanulite transport. Erinevad elektroonilised lahendused protsesside mõõtmiseks ja kontrolliks. Jälgime pidevalt tehnoloogilisi arenguid ning otsime viise, kuidas ka oma inimestesse rohkem investeerida.

Mis on toonud teid vastutustundlikkuse indeksini?

Kuivõrd jätkusuutlikkuse osas teeme palju ise ära, siis sealt tuli peale konkursi avastamist mõte osaleda. Loomulikult on selleni viinud ka seadusest tulenevad kohustused ja klientide soovid.

Lisaks aitab jätkusuutlikkus kaasa ettevõtte sisemistele protsessidele ja raiskamise vähendamisele. Kellele meist ei meeldiks elada paremas ja puhtamas looduskeskkonnas?!

Mis on varasema hindamisega võrreldes muutunud?

Oleme ettevõtte jalajälje ära määranud. Meil on nüüd ka süsiniku haldamise plaan ja konkreetsed ideed, kuidas paremaks saada. Teame täpselt, mis tekitab meie ettevõtte kasvuhoonegaasi heidet ja kust need tulevad.

Mis on teie siht, kuhu tahate jõuda näiteks kolme või viie aasta pärast?

Kui suudaksime klientide pakendite jalajälge vähendada 10–20 protsenti ja viia ettevõtte igapäevase toimimise jalajälje nullile võimalikult lähedale, oleks see muljetavaldav.

Plastpakendit on juba praegu võimalik teha märksa õhemaks. Seda saab teha ka taastuvast toormest või taaskasutatud materjalist ja sinnapoole liigumegi.

Copy
Tagasi üles