Kas OPECi nädalavahetuse tootmiskärbe toob Eesti tanklates hinnatõusu?

Erkki Erilaid
Copy
OPEC+ otsus tugevdab USA positsiooni maailma suurima naftatootjana. Fotol naftapumbad Texase osariigis Karnes City lähistel.
OPEC+ otsus tugevdab USA positsiooni maailma suurima naftatootjana. Fotol naftapumbad Texase osariigis Karnes City lähistel. Foto: Eric Gay/AP Photo/Scanpix

Naftatootjate ühenduse OPEC+ pühapäevasel kohtumisel ei oldud tootmis­kärbete suhtes sugugi üksmeelel ja jõuti otsuseni, et vaid senine suurim tootja Saudi Araabia vähendab naftatootmist miljoni barreli võrra päevas. Eesti kütusemüüjad kiiresse hinnatõusu ei usu.

Naftakartelli otsus järgnes aprillis tehtud 1,16 miljoni barreli suurusele kärpele, millega toona leppisid vabatahtlikult kaheksa OPEC+ liiget. Varem oli juba Venemaa teatanud poole miljoni barreli suurusest kärpekavast, kuid analüütikute hinnangul pole Venemaa siiski nii palju tootmist vähendanud.

Ekspertide hinnangul ongi OPEC+ eesistuja Saudi Araabia kärbetest kõige enam huvitatud, sest Brenti toornafta hind peab tõusma üle 80 dollari barreli kohta, et katta riigi valitsemise, rohepöörde ja importkaubandusega seotud kulutusi.

Seevastu Venemaa pole tootmise vähendamisest kuidagi huvitatud, sest peab sanktsioonide tõttu oma toornaftat müüma allahindlusega. Samas on idanaabrid tänu sellele agressiivselt kasvatanud oma turuosa Hiinas ja Indias ning müüvad nendes riikides juba rohkem musta kulda kui Saudi Araabia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles