Saudi Araabia naftatoodangu kärpimine kergitas nafta hinda

Copy
Naftapump USAs.
Naftapump USAs. Foto: Eric Gay

Nafta tõusis esmaspäeval pärast seda, kui põhitootja Saudi Araabia vähendas tootmist miljoni barreli võrra, et toetada hindu, samal ajal kui teised OPEC+ liikmed leppisid kokku, et jätkavad praeguseid kärpeid kuni 2024. aastani.

Brenti toornafta futuurid tõusid õhtuks 1,3 dollarit ehk 1,7%, 77,43 dollarile barrel, pärast 78,73 dollari suurust päeva tipptaset. USA West Texas Intermediate'i toornafta kallines 1,1 dollari ehk 1,5% võrra 72,84 dollarini pärast päevasisest 75,06 dollari suurust tõusu.

«Palju oodatud OPEC+ kohtumise tulemus on tekitanud naftaturul laineid,» ütles KCM Trade'i analüütik Tim Waterer. «Saudi Araabia on oma sõnu toetanud tegudega, lähenedes iseseisvalt ja pikendades oma tarnekärpeid.»

23 riiki hõlmav OPEC+ liit, kuhu kuulub ka Venemaa, leppis pühapäeval kokku, et jätkab praeguseid tootmiskärpeid kuni järgmise aasta lõpuni. 

Kuid Saudi Araabia teatas oma uuest kärpimisest, mis viib juulikuu toodangu üheksa miljoni barrelini päevas. Saudi Araabia energiaminister prints Abdulaziz bin Salman ütles ajakirjanikele, et ta «teeb kõik vajaliku, et tuua sellele turule stabiilsust».

OPEC+ riigid võitlevad langevate hindadega, kuna kardetakse naftanõudluse nõrgenemist, kuna suuremad majandused võitlevad kõrgendatud inflatsiooni jahutamisega.

Nafta on kukkunud umbes 10% alates aprillist, mil mitmed OPEC+ liikmed leppisid kokku, et vähendavad vabatahtlikult tootmist rohkem kui miljoni baari võrra päevas, et püüda kahjusid peatada.

«Saudi Araabia jätkab rasket tootmise kärpimist, lootes, et tema jõupingutused muudavad hinnalanguse suundumust,» märkis Swissquote Banki analüütik Ipek Ozkardeskaya.

SPI Asset Management'i juhtivpartner Stephen Innes ütles, et nafta hinna tõus pärast Saudi Araabia tootmise kärpimist on normaalne reaktsioon. «Sellest olenemata on makromajanduslikud andmed jätkuvalt spekulatiivse naftanõudluse peamine mõjutaja,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles