Pool Venemaa tootmispindadest vajab uuendamist

Copy
Autotehas Moskvas. Pilt on illustratiivne.
Autotehas Moskvas. Pilt on illustratiivne. Foto: Evgenia Novozhenina

Venemaa tootmispindu tuleb kiiresti ajakohastada, selleks võib aastas vaja minna üle kümne triljoni rubla (115,2 miljardi euro), ütles esmaspäeval Venemaa kaubandus-tööstuskoja rahandusnõukogu esimees Vladimir Gamza.

«Kolmekümne aasta pikkune toormemajandus on viinud selleni, et oleme kaotanud umbes poole tööstusest, mille pärisime Nõukogude Venemaalt,» ütles ta Jaroslavlis viiendal Euraasia ettevõtjate ja rahastajate tööstus- ja investeerimispoliitika kohtumisel.

«Oleme kaotanud suure osa meie riigile pärandatud tootmispinnast, ja praegu vajab poolest miljardist ruutmeetrist renoveerimist umbes 200 miljonit ja osa lihtsalt lammutamist,» ütles Gamza.

Samuti märkis ta, et vaatamata tootmisfondi suurele amortiseerumisele on seda vähe uuendatud.

«Meil on põhivara amortisatsioon suur ja väga madal uuenemismäär – neli protsenti aastas. Kui me uuendame fonde sellise tempoga, läheb meil vaja 20 aastat ja on vaja veelgi kasvada,» rõhutas Gamza.

Selle mure lahendamiseks võib tema sõnul aastas vaja minna üle kümne triljoni rubla.

«Täna seisab meie ees väga tõsine ja raske ülesanne: selleks, et tööstus kiiremini areneks, peame investeerima aastas tööstusesse, põhivarasse, üle kümne triljoni rubla renoveerides ja ehitades uusi tootmishooneid, mille maht on umbes 20 miljonit ruutmeetrit,» rääkis Gamza.

Ta täpsustas, et praegu ehitatakse Venemaal igal aastal alla nelja miljoni ruutmeetri tootmispindu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles