Kas hind tõuseb? ⟩ Kuidas mõjutab naftatootmise piiramine Eesti kütuseturgu?

BNS
Copy
OPEC logo. Pilt on illustreeriv.
OPEC logo. Pilt on illustreeriv. Foto: Ramzi Boudina

Saudi Araabia naftatootmise vähendamise mõju jõuab Eesti kütuseturule viivitusega ning täna ei ole see veel mõju bensiini- ja diislihindadele avaldanud.

Pühapäeval teatasid Saudi Araabia võimuesindajad, et riik vähendab oma toornafta tootmist miljoni barreli võrra. «Kärbe kestab juulini, kuid seda võidakse pikendada,» ütles Saudi Araabia energiaminister prints Abdulaziz bin Salman pärast naftakartelli OPEC+ kohtumist.

Selle aasta märtsis tootis Saudi Araabia riigi statistikaameti andmetel üle kümne miljoni barreli toornafta päevas. Igapäevase toodangu vähendamine miljoni barreli võrra on seega märkimisväärne.

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi ütles, et pühapäevane OPEC+ otsus pikendab juba kehtivaid toornafta toodangu kärpeid.

«2022. aastal kärbiti tootmist 2 miljoni [barreli – toim.] võrra ning tänavu aprillis omakorda 1,66 miljoni võrra. Seetõttu võib öelda, et eilne tootmismahu vähendamise otsus tuli mõneti üllatusena, kuid teisalt oskavad investorid juba OPEC+ kohtumistelt kärpeid oodata,» ütles ta.

Selget vastust, kuidas mõjutab pühapäevane otsus aga Eesti mootorikütuse hindu, on Sassi sõnul hetkel raske prognoosida.

«Teooria kohaselt peaks väiksem tootmismaht hindu tõstma, kuid samas makromajanduslikud näitajad tugevat optimismi ei süsti ning nõudlus ei ole oodatud tasemel,» märkis Sassi ja lisas, et osa analüütikuid prognoosib, et aasta lõpuks võib Brent toornafta hind tõusta 100 dollari lähedusse, samas teised analüütikud prognoosivad tarbimise vähenemist, mis omakorda pidurdab hinda.

«OPEC+ mahtude vähendamine on osade kartelli liikmesriikide, nagu Venemaa, Nigeeria ja Angoola, puhul toodanguprognooside vastavusse viimine riikide tegeliku toodangumahuga. Samas osade riikide, nagu näiteks Araabia Ühendemiraadid, toodangumahud kasvasid 200 000 barreli võrra päevas,» märkis Sassi.

Maikuus on olnud toornafta hind Sassi sõnul suhteliselt stabiilne – kuu keskmine Brent toornafta hind on jäänud veidi alla 76 dollarit barreli kohta.

«Tänane Brent toornafta hind on tõusnud 78 dollari lähedusse, seega turgude reageering on olnud pigem ettevaatlik,» ütles Sassi ja lisas, et lisaks OPEC+ otsusele mõjutavad toornafta hinnakõikumisi ka teised tegurid – nii Hiina majanduse ebaühtlane avanemine, USA pangandusprobleemid, kõrged intressimäära ning naftatoodangu tugev kasv väljaspool OPEC+ riike.

Sassi märkis, et analüütikute hinnangul on tõenäoline, et uue kärpe tulemusena on prognoositud defitsiit selle aasta kolmandas kvartalis seni oodatust suurem.

Olerexi üks omanikest Antti Moppel ütles toimetusele, et Saudi Araabia otsustas tootmist täiendavalt piirata vaatamata sellele, et kolmandas kvartalis ennustatakse globaalse nõudluse kasvu, mistõttu toetab otsus tema hinnangul pigem nafta ja naftatoodete hindade tõusu. Ta lisas, et oluline on kuu aja pärast tähele panna, kas Saudi Araabia pikendab juunikuuks endale võetud 1 miljoni barreli suurust täiendavat tootmiskärbet.

Ettearvatavalt reageeris maailmaturg Saudi Araabia naftatootmise vähendamisele Moppeli sõnul esmaspäeva hommikul tõusuga.

«Nii diislikütus kui bensiin on hommikust praeguse hetkeni kallinenud 2 protsenti ja tõus jätkub,» ütles ta, ent Eesti jaehinnad reageerivad maailmaturu muutustele tema sõnul alati viivitusega ja tihe konkurents jaeturul lükkab iga hinnatõusu viimase hetkeni edasi.

Terminal Oili tegevjuht Jörgen Sõrmus ütles BNS-ile, et OPEC+ soovib taastada iga hinna eest kontrolli hinnastamise üle maailmaturgudel ning kasutab selleks kõikvõimalikke vahendeid, kuid teiselt poolt on neil vastas väga tugev oponent – maailma majanduse võimalik langus ning sellest tulenev tarbimise vähenemine.

«Eesti kütusehindadele see antud hetkel suurt mõju ei avalda, kuna suuremat maailmaturuhindade liikumist see otsus esmaspäeva hommikuks kaasa ei toonud,» ütles Sõrmus.

Neste Eesti tarne- ja hulgimüügijuht Marina Molokova ütles, et OPEC+ otsus on järjekordne näide naftatootjate soovist luua nafta hinnale stabiilsust endale kasulikul hinnatasemel.

«Täna veel keeruline hinnata selle otsuse mõju meie tanklahindadele. Makromajanduslik ebakindlus on jätkuvalt suur ning Saudi Araabia ja Venemaa vastuolulised sõnumid andsid toormehindade volatiilsusele veelgi hoogu,» ütles ta ja lisas, et Eesti turule avalduvat mõju on näha lähipäevadel ja tõenäoliselt hoiab Eesti oma kütusemüüjate tihe konkurents hinnatõusu veel mõnda aega tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles