Milline roll ja mõju on pangal ettevõtete rohepöördes?

SEB
Copy
Foto: SEB

KESKKONNASÕBRALIK. Pangad on majanduse vereringe ja ühiskonna oluline osa, kes oma finantseerimis- ja laenupoliitika kaudu saavad jalajälje vähendamise progressi toetada või pidurdada.

«Jätkusuutlikkuse temaatika mõjutab üha rohkem ettevõtlust ja majanduskeskkonda. Seda läbi erinevate uute regulatsioonide ja ootuste, aga veel enam läbi aktsionäride, investorite ja klientide ootuste. Seepärast on ka SEB jätkusuutlikkuse strateegia meie äriplaani keskseks osaks ja äri nurgakiviks,« kommenteeris Allan Parik, SEB juhatuse esimees.

Allan Parik
Allan Parik Foto: SEB

SEB eesmärk pangana on nügida kliente ja ühiskonda parema ja jätkusuutlikuma tuleviku poole. «Meie enda panga jalajälg sõltub 99% sellest, milliste klientidega me koostööd teeme, milliseid sektoreid ja projekte rahastame. SEB eesmärk on kiirendada inimeste, ettevõtete ja ühiskonna liikumist jätkusuutliku tuleviku suunas,» tõi välja Tatjana Vakulenko, SEB jätkusuutliku panganduse juht.

Tatjana Vakulenko
Tatjana Vakulenko Foto: Jake Farra

SEB investoritel on suured ootused ja neile on antud väga selged lubadused. «Näiteks oleme lubanud, et aastaks 2030 vähendame fossiilenergia krediidiriski meie laenuportfellis 50–60% võrra, mis on võrreldes 2019 tasemega väga märkimisväärne vähenemine. Samas oleme lubanud, et panustame üliaktiivselt rohetoodete ja jätkusuutliku rahastamise ning investeerimisvõimaluste mahtude kasvu,» kirjeldas Vakulenko. Ta täiendas: «Soovime neid eesmärke saavutada nõustamise ja transformatsiooni finantseerimise teel, mitte keelamise ja äride sulgemisega.» Oluline on, et ettevõtetel oleks soov hakata liikuma rohelisema tuleviku poole ja pank saab partnerina toetada plaani loomisel eesmärgi suunas liikumiseks.

Parem jalajälg tähendab ka konkurentsieelist

Me ei tohi alahinnata tarbijate teadlikkust, kes hakkavad oma ostueelistusi kujundama just näiteks toote või teenuse jalajälje suuruse põhjal.

«Kõige suurem väljakutse on, kuidas kokku koguda kõik vajaminevad andmed, et saada teada oma jalajälg. Oluline on, et need andmed oleksid ettevõtete ja majandussektorite üleselt võrreldavad ning usaldusväärsed. Just need andmed hakkavad mõjutama tuleviku finantseerimist. CO2-intensiivsete valdkondade finantseerimine muutub tulevikus kallimaks,» kommenteeris Parik.

Jätkusuutlikkus ei ole kindlasti mitte ainult CO2 ja rohetooted, SEB jaoks tähendab see palju rohkemat. Meie fookuses on töötajate arengu, tervise ja mitmekesisuse toetamine. «Paindlik tööaeg, õpitundide võimaldamine, tööandja pension, tervisekindlustus jms. Lisaks käib jätkusuutlikkuse alla see, kuidas panustame ühiskonda tagasi. Pangana saame panustada läbi eetilise ja läbipaistvama ärikultuuri, saame jagada finantstarkust, osaleda erinevates sponsorlusprojektides. Kõige selle eesmärk on panustada laiemalt ühiskonda tagasi ja toetada abivajajaid,» rääkis Parik.

Ärgem kaotagem kaugemat sihti ja olgem fokusseeritud suurematele eesmärkidele. Oleme pangana teie kõrval ja valmis teid sel teekonnal toetama – jätkusuutlikkus on tulnud, et jääda.

Millised on panga otsesed tegevused oma jalajälje vähendamiseks?

Allan: «Suurima mõjuga ehk 99% on meie otsused, milliseid sektoreid ja projekte finantseerida, samas pöörame tähelepanu ka SEB panga enda otsesele jalajäljele: paberi kasutus, millist elektrit ettevõte kasutab, prügi sorteerimine, vee tarbimine, transport tööle ja kliendi juurde, komandeeringud. Samuti see, kuidas me suuname teisele ringile kasutatud kontorimööbli, nõustajate kostüümid ja IT tehnika. Viimastel aastatel oleme läbi SEB Heategevusfondi toetanud paljusid turva- ja asenduskodudes elavaid lapsi IT tehnikaga. Samuti koole üle Eesti – avanud arvutiklasse ja varustanud neid sülearvutitega, ikka selleks, et lastel oleks võrdsemad võimalused koroona ajal kodus õpinguid jätkata.»

SEB Rohelised pakkumised

  • Roheline liising
  • Roheline kodulaen
  • Roheline laen suurettevõttele
  • Roheline mikrolaen ettevõttele

SEB Keskkonnasõbralikud pakkumised

  • Mobiilirakendus MinuJalajälg | SEB
  • Päikesepaneelide laen
  • Keskkonnasõbralik pangakaart (ISIC)
  • Roboinvestor
  • Tähendusrikas pension
Copy
Tagasi üles