Kuidas pöörata Eesti uude energiaajastusse?

Alexela
Copy
Pildil on Alexela paigaldatud 16 200 m2 päikesejaam Saku õlletehase katusel, mis on Eestis suurim tööstushoone katusele paigaldatud päikesepark.
Pildil on Alexela paigaldatud 16 200 m2 päikesejaam Saku õlletehase katusel, mis on Eestis suurim tööstushoone katusele paigaldatud päikesepark. Foto: Alexela

ENERGIALAHENDUS. Kliimamuutused mõjutavad meie elu olulisel määral ja paraku mitte positiivses mõttes. Kiire tegutsemise korral on võimalik veel midagi ette võtta, et inimkonna negatiivset keskkonnamõju vähendada ja kliimamuutusi pidurdada. Ent aeg hakkab otsa saama ja tegutseda tuleb kohe.

2015. aasta lõpus toimunud Pariisi kliimakonverentsil COP21 võtsid 195 riiki vastu globaalse, õiguslikult siduva kokkuleppe kliima soojenemise pidurdamiseks. Kokkuleppe põhieesmärgid on kliimamuutuste leevendamine ja heitkoguste vähendamine, et hoida globaalse keskmise temperatuuri tõus tuntavalt alla 2 °C võrreldes tööstusrevolutsioonile eelnenud ajaga.

Eesti lähtub oma tegevustes samuti sellest kokkuleppest, näiteks oleme võtnud eesmärgiks minna aastaks 2030 üle sada protsenti taastuvenergiale. Need väga ambitsioonikad plaanid ei täitu aga iseenesest – peame ettevõtete, organisatsioonide ja eraisikutena tegema suuri muudatusi oma igapäevaelus ning see nõuab enneolematut ühist pingutust ja tugevaid ning julgeid eestvedajaid.

Igaüks meist saab anda oma panuse keskkonna heaks

Kodumaisest energiaettevõttest Alexela on saanud oma valdkonnas jätkusuutlikkuse eestvedaja. Mida on Alexela teinud jätkusuutlikuma Eesti nimel ja millised on energia valdkonna väljakutsed sel teel? Kuidas saaksime tarbijana nüüd ja kohe koos Alexelaga anda oma panuse keskkonna heaks?

Väljakutsetest rääkides tuleb ühe olulise sammuna teha ära energiapööre senisest fossiilkütustel põhinevast energeetikast taastuvatel allikatel põhinevasse energeetikasse. Mida on energiapöörde õnnestumiseks vaja?

• Esiteks peaks Eesti energia­majandus minema üle taastuvale ja kodumaisele tootmisele, mida tasakaalustab lühi- ja pikaajaline salvestus ning kiiresti juhitavad võimsused.

• Teiseks, energiajulgeoleku tagamiseks peab Eestis olema vähemalt 2000 MW tuuleparke, 1300 MW päikeseparke ning 2000 MW salvestust ja juhitavat võimsust.

• Oluline on elektrienergia hajatootmine, seda nii julgeoleku ja varustuskindluse suurendamiseks kui ka mikrotootmise, prosuumerite, kogukondliku energeetika, energiaühistute ja mikrovõrkude arenguks.

• Lisaks on vaja teha vajalikke võrguarendusi tarbimise juhtimiseks, hoonefondi energiatõhususe investeeringuteks, hajatootmiseks ja tarbimise elektrifitseerimiseks.

Millega panustab Alexela jätkusuutlikkusse?

Jätkusuutlikkus on Alexela strateegia keskmes ja ettevõte panustab energiapöörde õnnestumisse mitmete oma tegevustega.

Alexela arendab kohalikke taastuvenergia tootmise üksusi, rajades päikese- ja hübriidparke. Ettevõtte paigaldatud päikesejaam Saku õlletehase katusel on Eestis suurim tööstushoone katusele paigaldatud päikesepark, mille pindala on 16 200 ruutmeetrit. Võimsust on pargil 1,4 MW ja tootlus aastas 1,1 GWh. Leping Saku õlletehasega sõlmiti uuendusliku ärimudeli alusel, kus Alexela võtab lepinguperioodi ehk 20 aasta vältel enda kanda kõik elektrituru riskid ja lepingu lõppedes saab päikesepargi omanikuks Saku õlletehas. Nii saab klient vähendada elektrikulusid ja CO2 jalajälge ise päikesejaama projekteerimisse ja tehnoloogiasse raha paigutamata.

Alexela pakub äriklientidele jätkusuutlikke terviklikke energialahendusi, et kliendi energiavarustus oleks võimalikult soodne, vähesaastav ning murevaba. Ühesõnaga – kliendile tehakse oma energiavarustuse muudatus lihtsaks. See on ka üks Alexela viis panustada energiapöörde õnnestumisse ja kiirendamisse.

Taastuvenergial põhinev energiasüsteem vajab kindlasti ka salvestust ja tipukoormuse jaamu. Alexela arendab koos heade partneritega Paldiskisse Energiasalve nime kandvat 500-megavatist pumphüdroakumulatsioonijaama ehk taastuvenergia vesisalvestit. Jaama tööpõhimõte on omane mäestikele: vee potentsiaalset energiat kasutatakse elektrienergiaks muundamiseks, lastes vett ülemisest reservuaarist läbi turbiinide alumisse ning akut laetakse vett taas alumisest reservuaarist ülemisse pumbates. Energiasalve ehitustööd algavad 2024. aastal ja käivitamine on planeeritud aastal 2030. Uus jaam loob eeldused katkematuks taastuvenergia varustuseks, täites energeetika trilemma eesmärgid, andes varustuskindluse ja energiajulgeoleku, taskukohase hinna ning keskkonnasäästlikkuse. Energiasalve salvestusmaht on võrreldav kõigi Eesti leibkondade keskmise ööpäevase elektritarbimisega.

Nagu eespool mainitud, siis lisaks piisavale taastuvenergia mahule ja salvestusele on sada protsenti taastuvenergial põhineva olukorra saavutamiseks vaja tegeleda tipukoormuse situatsioonidega. Seetõttu arendab Alexela tipukoormuse elektrijaama taastuvenergia tootmise juhitamatuse kompenseerimiseks ja kliimaneutraalse juhitava elektritootmisvõimsuse rajamiseks, need asendaksid põlevkivielektrijaamu pärast nende sulgemist.

Lisaks sellele, et Alexela panustab märgatavalt siinse elektrienergia valdkonna rohepöördesse, on ettevõte võtnud endale ka rolli ja eesmärgi olla puhtamate tulevikukütuste teerajaja Eestis ning arendada elektri tankimistaristut vastavalt Euroopa üldisele suunale – keskkonnasõbralikult ja jätkusuutlikult.

Alexela on ainsa Eesti tanklaketina arendanud keskkonda vähem koormavaid tankimislahendusi, nagu LPG, CNG ja LNG. Koos Eesti ettevõttega Infortar asutas Alexela ühisettevõtte Eesti Biogaas, mis toodab Vinnis, Oisus ja Ilmatsalus taastuvkütust biometaani. Tootmis­üksuste toodang oli 2022. aastal 94,3 GWh, üldse toodeti Eestis kokku 168 GWh biolagunevatest jäätmetest gaasi. Tegu on kõige puhtama ja tahmavabama kütusega, mida võimalik transpordis kasutada.

Alexela oli Eestis esimene kütuse- ja tanklakaubandusega tegelev ettevõte, kes paigaldas kommertsalustel elektriautode laadimispunktid oma tanklatesse – esimese neist juba 2019. aastal Tallinna Peterburi tee 77 asuvasse tanklasse. Alexela on rajamas üle-eestilist laadimistaristut, paigaldades ülikiired laadijad maanteedele ning linnade sisse- ja väljasõitudele. Praeguseks on Alexela ketis 53 avalikku elektrilaadimiskohta. Korteriühistutele, koduomanikele ja äriettevõtetele pakub Alexela e-liikuvuse võtmed-kätte täisteenuslahendust, mis võimaldab juhtida oma energiatarbimist targalt ning saada osa Alexela energiakaubamaja teenus- ja tooteportfellist.

Rohenovaatorina peab Alexela oluliseks ka oma klientide ja koostööpartnerite kaasamist ning harimist jätkusuutlikkuse teel. Ettevõtte klientidel on võimalik liituda Alexela kogukonnaga, mille eesmärk on aidata vähendada sõitudest tekkivat keskkonnamõju ja teha üheskoos loodusele head. Liitudes kogukonnaprogrammiga, istutab Alexela sinu eest Eesti metsadesse puid. Püsikliendina saab panustada ühe sendi oma püsisoodustusest puude istutamiseks ja Alexela lisab omalt poolt samuti ühe sendi. Iga kogunenud 0,25 euro kohta istutatakse üks uus puu, kusjuures üks keskmise suurusega puu suudab oma elu jooksul tänu fotosünteesile salvestada üle 600 kilogrammi süsinikku ja toota aastas ühe inimese kahe aasta hapnikuvajaduse. Praeguseks on Alexela kogukonnaga liitunud ligi 50 000 inimest, tänu kellele on meie metsad saanud juurde umbes 883 000 puud.

Alexela on võtnud eesmärgi muutuda hiljemalt 2030. aastaks CO2-neutraalseks ja selleks on ettevõte seadnud põhilise fookuse keskkonda säästvate tankimislahenduste arendamisele, kutsudes ka kliente keskkonnale head tegema ja oma sõidukilomeetritest tulenevat keskkonnamõju vähendama. Lisaks Eesti metsade kasvatamisele on võimalik Alexelas elektripaketti valides teha keskkonnateadlik valik ja muuta endale sobiv taastuvenergial põhinev elektripakett. Peale selle pakub energiafirma alates märtsist ainulaadset iga kuu muutuvat fikseeritud hinnaga paketti Pingevaba. Pingevaba võimaldab kasu saada võimalikest soodsatest börsihindadest, pakkudes samal ajal kulude tõusu kaitseks universaalteenuse näol hinnalage.

Nagu eespool öeldud – energiapöörde õnnestumiseks peame ettevõtete, organisatsioonide ja eraisikutena tegema ulatuslikke muudatusi oma toimimises. Koos on lihtsam, teeme seda koos.

Muudame koos maailma paremaks!

Alexela.ee

Copy
Tagasi üles