Jurist selgitab ⟩ Kas lasteaia lõpuaktuse puhul saab lapsevanem vaba päeva?

PM Majandus
Copy
Paide lasteaia lõpupidu
Paide lasteaia lõpupidu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tööinspektsioon selgitab, kuidas on seaduses reguleeritud lapsevanemale vaba päeva andmine lasteaia lõpuaktusel osalemiseks ja kas lapsevanem võib varem töölt lahkuda.

Tööinspektsiooni juhtiva nõustamisjuristi Vladimir Logatševi sõnul ei kohusta töölepingu seadus tööandjat andma töötajale vaba päeva lapse lasteaia lõpuaktuse puhul.

«See tähendab, et kui töötaja tööpäev langeb lõpuaktuse päevale, siis peab töötaja olema töökohal,» ütles Logatšev.

Samas võivad töötaja ja tööandja omavahel kokku leppida, et töötaja saab sel päeval vaba päeva. Kui töökorralduse tõttu ei ole võimalik töökohal tervet päeva puududa, siis võib kokku leppida ka selles, et töötaja on tööst eemal paar tundi ehk ainult lõpuaktusel osalemise aja.

Lapsevanemal on õigus lapsepuhkusele kümme tööpäeva ühe lapse kohta kuni lapse 14-aastaseks saamiseni. Lapsepuhkust saab taotleda sotsiaalkindlustusameti iseteeninduskeskkonnas. Siinkohal on oluline järgida etteteatamistähtaegu.

«Kui töötaja soovib kasutada ühe kalendripäeva lapsepuhkust, siis tuleb sellest ette teavitada 14 kalendripäeva,» rõhutas Logatšev.

Lisaks on lapsevanemal, kes kasvatab kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last, õigus saada igal kalendriaastal kuni kümme tööpäeva tasustamata lapsepuhkust. Tasustamata lapsepuhkuse kasutamisest tuleb tööandjat teavitada samuti 14 kalendripäeva ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles