Riik rahahädas ⟩ Eesti müüb poole miljardi euro eest võlakirju

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Riik loodab võlakirjade müügist saada pool miljardit eurot
Riik loodab võlakirjade müügist saada pool miljardit eurot Foto: Elmo Riig

Rahandusministeerium avab mullu oktoobri alguses emiteeritud 10-aastase võlakirja, et selle mahtu suurendada kuni 500 miljoni euro võrra. Sügisel kujunes võlakirja intressiks 4 protsenti.

Tegemist on võlakirjade emitentide poolt kasutatava tavapärase praktikaga, et investoritelt kaasata paindlikult väiksemaid summasid, teatas rahandusministeerium.

Laekuvat raha kasutatakse riigieelarve puudujäägi katmiseks ning likviidsusreservi täiendamiseks.

Tehing toimub lähipäevil vastavalt turuolukorrale ning seda korraldavad Barclays, Erste Group ja Goldman Sachs Bank Europe.

Möödunud aastal oli investorite huvi valitsuse võlakirjade emissiooni vastu  märkimisväärne, sest intress oli hea.

Mullu oktoobris soovis Eesti riigi võlakirju märkida 93 rahvusvahelist investorit enam kui 1,8 miljardi euro eest. Lõplikuks pikaajaliste võlakirjade emissiooni mahuks kujunes miljard eurot ja kupongi intressimääraks 4 protsenti aastas. Võlakirjade lunastamistähtaeg on 2032. aasta oktoobris.

Võlakirja tootlus lunastamiseni on 4,023 protsenti aastas. Kolm aastat tagasi laenas Eesti võlakirjade vormis 10 aastaks raha 0,235 protsendiga aastas ehk praegusest 16 korda odavamalt.

Bloombergi andmeid aluseks võttes on Eestist kallimalt raha laenanud vaid mõned suure võlakoormaga riigid. Nii on Itaalia 10-aastaste võlakirjade intress 4,45 protsenti ja Kreekal 4,66 protsenti. Hispaanial aga 3,23 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles