Toidu hind odavneb maailmas järsult, Eestis aga kallineb (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kõige kauem säilivad kõvajuustud.
Kõige kauem säilivad kõvajuustud. Foto: Stringer

Samal ajal kui Eestis kallines toit peaaegu veerandi võrra, siis maailmas langesid toidu hinnad kahe aasta madalaimale tasemele.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) arvutatav maailma toiduhinnaindeks langes mais aprillikuuga võrreldes 2,6 ja eelmise aasta märtsiga võrreldes, mil indeks oli rekordtasemel tervelt 22,1 protsenti.

FAO teraviljaindeks langes mais eelmise kuuga võrreldes 4,8 protsenti. Hinnalanguse eesotsas oli mais, mille hind kukkus 9,8 protsenti. Nisu hind langes 3,5 protsenti, samal ajal kui riisi hind jätkas maikuus kerkimist, teatas organisatsioon.

FAO taimeõliindeks langes maikuus 8,7 protsenti, võrreldes aastatagusega koguni 48,2 protsenti. Hinnalanguse põhjuseks on nõrk import, samal ajal peamiste tootjariikides tootmine kasvas.

Piimasaaduste hinnad kahanesid keskmiselt kuuga 3,2 protsenti. Hinnalangust vedas juustu järsk odavnemine, sest selle ekspordivõimalused kahanesid, aga põhjapoolkeral oli piimatootmine suur.

Siiski globaalselt piimapulbri ja või hind maikuus kerkisid.

Üheks väheseks erandiks, mille hind maailmas oli maikuus kerkis, oli suhkur. Suhkru maailmaturuhind kerkis maikuus neljandat kuud järjest – võrreldes aprilliga 5,5 protsenti ning aastatagusega peaaegu 31 protsenti. Hinnatõusu põhjuseks on globaalne pakkumine, aga ka kartus, et loodusnähtus nimega El Niño mõjutab negatiivselt järgmise aasta saaki.

Suhkru hinna veel suurema tõusu hoidis ära 2023. aasta positiivne saagikuse prognoos Brasiilias, aga ka nafta maailmaturuhinna langus, kirjutab organisatsioon oma pressiteates.

Tänu nõudluse kasvule kerkisid veidi (üks protsent) ka liha maailmaturuhind.

Statistikaamet avaldab Eesti maikuu hindade statistikat alles järgmisel nädalal. Aprillis kerkisid hinnad 13,5 protsenti ning suurima hinnatõusuga kaubagrupiks olid toit ja mittealkohoolsed joogid, mille hinnad kerkisid aastatagusega võrreldes tervelt 23,4 protsenti.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles