Suurimad aktsiaturud lõpetasid nädala väikese ralliga

Copy
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal.
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal. Foto: Brendan Mcdermid

Aktsiaturud tõusid reedel pärast seda, kui senaatorid hääletasid USA võla ülemmäära tõstmise poolt ja tugevad tööhõiveandmed leevendasid hirmu maailma suurima majanduse suhtes.

Wall Street tõusis ning Aasia ja Euroopa aktsiad sulgusid rohelises, kuna investorid tervitasid tööhõivearuannet ja uudiseid, et USA-l ei ole raha arveteks otsas.

USA-s kerkis tööstusindeks Dow Jones 2,1 protsenti ja lõpetas päeva 33 762,76 punkti tasemel. S&P 500 liikus 1,5 protsendi võrra ülespoole ja jäi pidama 4282,37 punkti juures. Tehnoloogiaindeks Nasdaq tõusis 1,1 protsendi jagu ja sulgus 13 240,76 punkti tasemel.

Euroopas tõusis Pariisi börs 1,9% 7270,69 punktile, Londoni börs 1,6% 7607,28 punkti tasemele ning Frankfurti börs kerkis 1,3% 16 051,23 punktini. Üle-euroopaline STOXX 600 tõusis 1,5% 462,22 punktile. 

Aasias tõusis Hongkongi Hang Sengi indeks lausa 3,14 protsenti ja jäi pidama 22 037,88 punkti peal.

Samuti tugevnes dollar konkureerivate valuutade suhtes pärast seda, kui demokraatide president Joe Biden ja vabariiklased lõpetasid mitu kuud kestnud vaidlused ja potentsiaalselt katastroofilise makseviivituse ohu.

«Senat kiitis USAs kiiresti heaks uue võla ülemmäära kokkuleppe, mis tekitas turgudel kergendust,» ütles AJ Belli investeerimisdirektor Russ Mould. «Suurem põrge oleks võinud tulla, kui investorid ei oleks juba eelnevalt kokkuleppega väga palju arvestanud, sest kriisi ümber toimus vaid tagasihoidlik müügitegevus.»

USA-s on jätkuvalt tugev tööturg

Reedel avaldatud ametlikud andmed näitasid, et Ameerika Ühendriigid lisasid mais 339 000 töökohta, isegi kui töötuse määr tõusis 3,7 protsendini ja palgakasv langes, mis andis märku püsivalt tugevast tööturust.

Analüütikud eeldasid, et kui tööturunumbrid jahtuvad, siis Fed loobub enam kui aasta kestnud intressitõusudest, mille eesmärk on ohjeldada ajalooliselt kõrget inflatsiooni.

«Kuna tööturu tingimused on veidi paremas tasakaalus, siis palgakasvule avalduv tõususurve väheneb... Föderaalreserv võib siiski lubada endale juunis intressimäärade tõstmise vahelejätmist,» märkis Paul Ashworth Capital Economicsist.

Töölevõtmise arvud leevendavad muret majanduse «kõva maandumise» pärast, samas kui töötuse numbrid leevendavad mõningaid Fedi muresid palgainflatsiooni ja tööturu pingelisuse pärast, ütles Briefing.com analüütik Patrick O'Hare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles