Venemaa süüdistab USAd küberründes Apple'i seadmete vastu (1)

Copy
Küberturbefirma Kaspersky Lab logo
Küberturbefirma Kaspersky Lab logo Foto: Maxim Shemetov

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) süüdistab Ühendriike küberrünnakus tuhandete Apple'i seadmete vastu, kuna küberturbefirma Kaspersky Lab ütles, et avastas oma personali kasutuses olevatest iPhone'i telefonidest nuhkvara.

FSB märkis neljapäeval, et USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) teeb «tihedat koostööd» Apple'iga. Nii on nende sõnul tuhanded seadmed «nakatatud» ja Venemaa saatkondades välismaal töötavate inimeste telefoninumbreid on lekitatud.

Kaspersky ütles eraldi avalduses, et nende töötajad leidsid varem tundmatu pahavara iOSi seadmetest ning kümned nende töötajad on langenud rünnaku alla.

Viirustõrje tarkvara loonud firma asutaja Jevgeni Kasperski ütles, et seadmetesse tuli «nähtamatu iMessage'i» sõnum, millega oli kaasas pahavara, mis installeeris nuhkvara.

Tema sõnul hakkab seejärel nuhkvara «vaikselt» edastama privaatseid andmeid, mille hulka kuuluvad ka mikrofonisalvestused, fotod, geolokatsioon ja muu taoline info.

«Oleme veendunud, et Kaspersky ei olnud selle küberründe peamine sihtmärk,» ütles ta blogipostituses.

Kompanii sõnul ulatuvad vanimad nakatumise jäljed 2019. aastasse ning «rünne jätkub».

USA määratles mullu märtsis, pärast seda, kui Moskva saatis oma okupatsiooniväe Ukrainasse täiemahulist sõda pidama, et Kaspersky firma kujutab endast ohtu riiklikule julgeolekule.

Aastal 1997 loodud Kasperskyt on süüdistatud tihedas koostöös Vene luureteenistustega.

Ettevõttel on maailmas enam kui 400 miljonit klienti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles