Aktsiad tõusevad USA intressimäärade pausi lootuses

Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: Li Rui

Aktsiaturud tõusid neljapäeval Wall Streetil ja Euroopas, kuna USA tööturuandmed andsid investoritele suurema kindlustunde, et Föderaalreserv hoiab inflatsioonivastases võitluses intressimäärade edasise tõstmisega tagasi.

Mure rahapoliitika karmistumise pärast oli eelnevalt suurenenud, kuna Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde ütles, et hoolimata euroala inflatsiooni teretulnud langusest mais on tõenäoline, et intressimäärasid tõstetakse veelgi.

Neljapäeval avaldatud ADP aruanne USA erasektori tööhõive kohta näitas aga, et mais oli töölevõtmise aeglustumine oodatust leebem ja palgakasv aeglustus järjekordselt.

«Palgapõhine inflatsioon võib olla majanduse jaoks vähem murettekitav, vaatamata jõulisele töölevõtmisele,» ütles ADP peaökonomist Nela Richardson.

See suurendas lootust, et reedeks seatud ametlikud töötajate andmed veenavad USA keskpank peatama intressimäärade tõstmist, mis kergitas aktsiaid mõlemal pool Atlandi ookeani.

Wall Streetil tõusis tööstusindeks Dow Jones 0,5 protsenti 33 085,75 punkti tasemele, S&P 500 kerkis 0,9 protsenti tasemele 4217,50 ning tehnoloogiarikas Nasdaq Composite indeks tõusis 1,2 protsenti ja 13 088,38 punktini.

Euroopas kerkis üle-Euroopaline STOXX 600 indeks 0,8% 455,27 punktile ning kauplemispäeva lõpetasid viisaka tõusuga kõik Euroopa suurimad börsid.

«Kuigi inflatsiooni osas on olnud mõningaid püsivaid märke, on majandus jäänud väga vastupidavaks, nagu ka tööturg,» ütles OANDA vanemturuanalüütik Craig Erlam.

Investorid said leevendust ka sellest, et USA esindajatekoda kiitis kolmapäeval heaks USA presidendi Joe Bideni ja vabariiklaste liidrite kokkuleppe võlakohustuste ülemmäära tõstmiseks.

Nüüd liigub eelnõu edasi senatisse, enne kui Biden saab selle allkirjastada. See kõik toimub ajal, mil valitsus seisab silmitsi 5. juuni tähtajaga, mil raha võib otsa saada.

Kuid tundub, et kokkulepe on lõpetanud nädalaid kestnud vaidlused, mis olid investoreid närviliseks teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles