Tehisintellekt lennutas kiibitootja Nvidia triljonifirmaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Nvidia tegevjuht Jensen Huang esmaspäeval uut superkiipi tutvustamas.  
Nvidia tegevjuht Jensen Huang esmaspäeval uut superkiipi tutvustamas.  Foto: ANN WANG

Üldiselt peetakse eelmise aasta lõpul puhkenud tehisintellekti­buumi (AI) üheks kindlaks võitjaks Microsofti, kes on investeerinud tehisintellekti arendavasse ettevõttesse OpenAI – viimane on loonud suhtlusrakenduse ChatGPT, mis on integree­ritud ka tehnoloogiahiiu otsingumootoriga.

Kuid ootamatult tõmbas esimesena pika tiku hoopis Taiwani mikrokiipide tootja Nvidia, kellest sai teisipäeval korraks seitsmes ettevõte, mille turuväärtus oli vähemalt mõneks ajaks enam kui triljon dollarit.

«Meie näeme Nvidiat selle valdkonna tähtsaima ettevõttena planeedil,» ütles The Wall ­Street Journalile investeerimispanga CFRA Research analüütik Angelo Zino.

Eelmisel aastal tõi varem suurtes raskustes olnud Nvidia turule võimsaima mikrokiibi, mis seni on valmistud (H100), mille hind on 40 000 dollarit tükk. Esialgu tundus, et mikrokiibi turuletoomise ajastus oli väga halb, sest tehnoloogiasektor libises allamäge ja ettevõtted otsisid kokkuhoiukohti. Kui aga ChatGPT avalikuks sai, muutus järsku kõik.

«Mullu liikusime üsna raskest aastast üleöö ümbersünnile,» ütles Nvidia tegevjuht Jensen Huang Financial Timesile. Tema sõnul tekitas OpenAI loodud vestlusrobot ahaa-efekti. «See tekitas momentaanselt nõudluse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles