Prantsuse uus seadus ähvardab suunamudijaid vanglaga

Copy
Prantsuse suunamudijatele kehtestati rohkelt uusi reegleid.
Prantsuse suunamudijatele kehtestati rohkelt uusi reegleid. Foto: SARAH MEYSSONNIER

Prantsusmaal võeti vastu uus seadus, mis näeb ette võimalikku vanglakaristust suunamudijatele, kes tegelevad ebaseadusliku reklaami ja pettusega.

Senatis neljapäeval lõpliku heakskiidu saanud seadusega tahetakse tagada, et suunamudijatele kehtivad sotsiaalmeedias samad reklaamireeglid kui tavameediale.

Prantsusmaal on hinnanguliselt umbes 150 000 suunamudijat, kellest enamikul on vaid tagasihoidlik publik. Mõndadel ulatub jälgijate arv aga miljonitesse ja nad mõjutavad trende sektorites nagu mood ja arvutimängud.

Nende äritegevus – tulu teenimine toodete reklaamimise eest – on sageli deklareerimata ja kuni praeguseni ei olnud neil riigis eraldi õiguslikku staatust.

Uue seaduse kohaselt peavad nad hakkama selgelt märkima, et tegemist on reklaamiga, kui nad esitlevad postitustes tooteid, mille reklaamimise eest neile makstakse. Samuti hakatakse neilt nõudma lepinguid.

Lisaks keelatakse suunamudijatel ilukirurgia, tubaka, osade finantsteenuste ja meditsiiniseadmete reklaamimine.

Rikkujad võivad olla silmitsi kuni kaheaastase vanglakaristuse ja 300 000 eurose trahviga.

«Suunamudijad loovad töökohti ja väärtust. Enamasti on nad äärmiselt loomingulised, kujutlusvõimelised ja annavad Prantsusmaa majandusele palju juurde,» ütles rahandusminister Bruno Le Maire mais.

«Kuid samas on ka tülitekitajaid, kes manipuleerivad ja kasutavad oma rolli halvaks, tarbijate petmiseks.»

Ekspertide sõnul on politseil ja prokuröridel uusi reegleid keeruline jõustada, kuna sisuloojaid on veebis tohutus koguses ja paljud neist resideeruvad välismaal.

Prantsusmaal hiljuti loodud Suunamudijate ja Sisuloojate Ametiühing tervitas märtsis jõupingutusi seda sektorit reguleerida, kuid hoiatas seadusandjaid ka ülereguleerimise ohu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles