Venemaa supleb India ruupiates, millega pole neil midagi peale hakata (1)

Erkki Erilaid
Copy
India ruupiad.
India ruupiad. Foto: Mukesh Gupta

Vildakas kaubandussuhe Indiaga toob Venemaale naftaekspordist igakuiselt sisse mitme miljardi dollari väärtuses ruupiaid, mis seisavad küll ilusti India pankades arvel, kuid mida pole idanaabril võimalik millelegi kulutada.

Bloombergi hinnangul on Venemaal praeguseks välispankades seismas kokku juba üle 147 miljardi dollari ulatuses erinevaid valuutasid. Sellele lisandub nüüd, kus Venemaa on viimase aasta jooksul tõusnud India suurimaks naftatarnijaks, iga kuu ruupiates 2-3 miljardit dollarit, millega sanktsioonide ja piirangute tõttu pole venelastel midagi peale hakata.

«Põhjuseks on Venemaalt pärit naftatarnete mahu järsk kasv,» ütles Venemaa Eksportijate ja Importijate Assotsiatsiooni presiidiumi liige Irina Zasedatel. «Naftamüügi kasvu taustal pole märke muude kaupade impordi suurenemisest Venemaale.»

Esimeses kvartalis oli Venemaal Indiaga kaubavahetuse ülejääk 14,7 miljardit dollarit. Samas on riikidevahelised läbirääkimised raha võimaliku kasutamise osas ummikus, mis muudab nende õitseva ühesuunalise kaubanduse tuleviku keeruliseks.

India prioriteet on edendada ruupia laialdasemat kasutamist rahvusvahelistes arveldustes. Keskpank on soovitanud, et riigid, kellele makstakse kauba eest ruupiatega, võiksid paigutada raha kohalikesse väärtpaberitesse, sealhulgas valitsuse võlakirjadesse. Huvi selle ettepaneku vastu on esialgu leige.

Läbirääkimiste üksikasjadega kursis olevad anonüümsust palunud India ametnikud rääkisid Bloombergile, et üks võimalus olukorra lahendamiseks on, et Venemaa suunab oma ruupiad India infrastruktuuriprojektidesse, mille eest saaksid nad vastutasuna taristutes aktsiaosalusi.

Venelaste jaoks olevat aga ainsaks vastuvõetavaks võimaluseks kasutada tehingutes Indaga kolmandate riikide valuutasid nagu Hiina jüaan või Araabia Ühendemiraatide dirham. Kokkuleppest ollakse praegu kaugel, kuna Venemaal pole läbirääkimistel erilist sõnaõigust, sest India asemele on agressori naftale alternatiivseid ostjaid väga raske leida.

Nii Venemaa valitsus, keskpank kui ka India välisministeerium ei soovinud teemat kommenteerida.

Samas Venemaa majandusteadlane Aleksandr Isakov ütles, et kuna riigil ei õnnestu leida sarnase kaliibriga alternatiivset naftaimportijat, siis nõustuvad eksportijad ja pangad üha enam arveldamisega ruupiates. «See võimaldab Venemaal hoida oma naftat voolamas, kuid muudab kõva valuuta defitsiidiks, nõrgestab rubla ja tõstab inflatsiooni.»

Lisaks on invasioonile järgnenud kuude jooksul Venemaa kodumajapidamised ja ettevõtted viinud miljardeid dollareid raha välismaa pankadesse ja rubla kurss on sel aastal dollari vastu nõrgenenud juba ligi viiendiku võrra.

Kuna osa välistulusid on praegu teistes riikides lõksus, võib surve rublale kasvada veelgi hullemaks, kuna aina vähem eksporditulusid konverteeritakse Vene rubladesse.

Tasakaalustamata väliskaubandus annab Kremlile märku sellest, kui väike läbirääkimisjõud neil ümberjaotunud naftaturul, kus India ja Hiina ostavad meeletutes kogustes Vene odavat naftat, tegelikult on. See näitab ka, miks Venemaa lääne valuutadest eemaldumine on endiselt täis riske.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles