Inflatsioon kahaneb oodatust kiiremini, intressitõus aga ära ei jää

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
EKP president Christine Lagarde pidas täna Hannoveris kõnet.
EKP president Christine Lagarde pidas täna Hannoveris kõnet. Foto: IMAGO/Xander Heinl/photothek.de/Scanpix

Kuigi eurotsooni alusinflatsioon langes mais oodatust kiiremini, ei plaani Euroopa Keskpank (EKP) enda intressimäärade tõstmise plaanides muutusi, kinnitas EKP president Christine Lagarde.

Alusinflatsioon, kust on välja võetud energia- ja toiduainete hinnad, kahanes täna avaldatud andmetel euroalal 5,3 protsendile. Sealjuures oli näitaja oodatust madalam: Bloombergi küsitletud ökonomistid prognoosisid, et mai inflatsioon tuleb 5,6 protsenti.

Samuti näitas vaibumist üldine inflatsioon, mis energiahindade odavnemise tõttu oli mais 6,1%. Võrdlusena, mullu sügisel ületas inflatsiooninäitaja euroalal ka kümmet protsenti.

Kui Slovakkias (12,3%), Lätis (12,3%), Eestis (11,2%) ja Leedus (10,6%) on hinnatõus jätkuvalt üle 10 protsendi, siis näiteks Luksemburgis on hinnakasv jõudnud EKP sihiks seatud kahe protsendini. Alla kolme protsendi on inflatsiooninäitaja ka Belgias (2,7%), ja Hispaanias (2,9%)

Kuigi hinnakasv euroalal on aeglustamas, ei plaani EKP enda kahe nädala pärast toimuval istungil täna tulnud andmetele reageerida. «Meil puuduvad selged tõendid selle kohta, et alusinflatsioon on saavutanud haripunkti,» ütles EKP president Lagarde täna Saksamaal Hannoveris peetud kõnes. «Oleme selgelt öelnud, et meil on veel maad, et viia intressimäärad piiravale tasemele.»

Bloomberg ökonomist Maeva Cousin nõustus Lagarde'iga öeldes, et EKP nõukogul on veel liiga vara oma haaret leevendada. «Eeldame, et inflatsiooni põhjustavad tegurid ja statistilised moonutused panevad alusinflatsiooni suvel uuesti kerkima.»

Investorid ja majandusteadlased ennustavad, et EKP tõstab oma 15. juuni istungil intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra ning teeb seejärel juulis veel ühe tõste, mis jääb ka viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles