RAHA TULEB ⟩ Forbes avaldas Venemaa miljardäride pärijate edetabeli

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Lukoili  suuromanik Vagit Alekperov. Kogu tema vara saaks poeg Jusuf, kes troonib ka Forbesi Venemaa pärijate edetabelit.
Lukoili suuromanik Vagit Alekperov. Kogu tema vara saaks poeg Jusuf, kes troonib ka Forbesi Venemaa pärijate edetabelit. Foto: EDUARD KORNIYENKO/ Reuters/ Scanpix

Ajakiri Forbes reastas kõige rikkamad Venemaa miljardäride järeltulijad ehk inimesed, kellel on loota kõige suuremat pärandust. Tulevaste dollarimiljardäride seas on 49 praeguste omanike järeltulijat, kes kokku pärivad 244 miljardit dollarit.

Perekondlikesse nüanssidesse Forbes ei lasku, vaid jagas ärimeeste vara lihtsalt laste vahel ära. Kuidas varandus tegelikult ärimeeste surma korral jagatakse, sõltub testamendist. Näiteks lubasid mõned oligarhid veel mõned aastad tagasi, et ei kavatse kogu vara järeltulijatele jätta. Pärijad saavad lihtsalt väärikaks äraelamiseks vajaliku summa ning ülejäänud antakse heategevuseks. «Tahad inimest aidata- anna talle miljon. Tahad aga tappa- anna miljard,» lausus üks rikkamaid venemaalasi Nornikli omanik Vladimir Potanin.

«Tahad inimest aidata- anna talle miljon. Tahad aga tappa- anna miljard.»  Nornikli omanik Vladimir Potanin.

Forbesi edetabel on koostatud 10. märtsi seisu aluseks võttes. Sellel ajal oli Venemaal 110 miljardäri, kelle koguvara maht oli 505 miljardit dollarit. Kui see summa rikkurite laste vahel võrdselt ära jagada, siis saaksid kõik 340 last samuti miljardärideks ning igaühe vara maht oleks ligi 1,5 miljardit dollarit.

Edetabelit juhib juba mitmeid aastaid Lukoili suurima aktsionäri Vagit Alekperovi ainuke poeg Jusuf, kes päriks oma isa 20,5 miljardit dollarit. Pojale endale kuulub praegu 0,2 protsenti firma aktsiatest ning aprilli lõpu seisuga oli nende väärtus 80 miljonit dollarit. Mullu sai ta aktsiapakilt dividendidena ligi 16 miljonit dollarit.

Teisel kohal on Evrohimi asutaja Andrei Melnitšenko tütar Tara ja poeg Adrian, kelle vahel jaguneks isa 25,2 miljardi dollari suurune vara võrdselt ehk kumbki saaks 12,6 miljardit dollarit.

Gaasifirma Novateki põhiomaniku Leonid Mihelsoni tütar ja poeg jagavad isa 21,6 miljardi suurust vara, saades kumbki 10,8 miljardit dollarit.

Terasemagnaadi, Novolipetski raua- ja terasetehase aktsiate kontrollpaki omaniku Vladimir Lissini 22,1 miljardi euro suurune vara jaguneb kolme lapse vahel, kellest igaüks saaks 7,35 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles