Venemaal avanesid Zara kauplused uue nime all

PM Majandus
Copy
Äsja avatud MAAGi kauplus, mis asub endises Zara lipulaevapoes Moskvas
Äsja avatud MAAGi kauplus, mis asub endises Zara lipulaevapoes Moskvas Foto: Alexander Zemlianichenko

Kohalikud ei märganud uue nime all avatud poes suuri erinevusi, võrreldes lääne omaniku aegadega.

Venemaal on tehtud jõupingutusi, et täita lääne rõivakettide lahkumisest tekkinud vaakum. Näiteks avati eelmisel kuul Moskva kesklinnas uute omanike käe all MAAGi kaubamärgi all taas endise Zara rõivaketi lipulaev, vahendab Reuters.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse sulges Zarat omav Hispaania ettevõte Inditex enam kui 500 kauplust Venemaal. Märtsi alguses müüs Inditex 245 oma 514 kauplusest Araabia Ühendemiraatides registreeritud ettevõttele Daher Group.

Ettevõte ütles, et uued kaubamärgid, mis kauplustes müüki jõuavad, on Inditexi kaubamärkidest täiesti erinevad. Kohalikud väitsid aga Reutersile, et kõik on võrreldes eelmise omaniku aegse äriga peaaegu identne, ainult valik on kitsam.

Moskvas avati uus MAAGi rõivaketi kauplus
Moskvas avati uus MAAGi rõivaketi kauplus Foto: Maxim Shipenkov

Venemaa kaubanduskeskuste assotsiatsiooni juhi Oleg Klimovi sõnul on lääne tarbekaubamärkide lahkumine Venemaalt toonud sektorile umbes kahe ja poole miljardi dollari suuruse kaotuse. Esialgne ebakindlus mõjutas tema sõnul venelaste kulutamisvalmidust, kuid tarbijad on aeglaselt poodidesse tagasi pöördunud.

Lääne firmade lahkumine on aga mõjutanud toodete pakkumist. Kauplused on ümber paigutanud allesjäänud lääne toodete varusid, kuid uusi tooteid on sanktsioonide tõttu olnud raske saada.

Venemaa tekstiiliettevõtte ja disainerite kaupu müüva veebipoe omaniku Ksenia Ždanova sõnul on riigis puudus ka oskustöölistest, näiteks õmblejatest. Mõned venelased reisivad naaberriikidesse, näiteks Kasahstani, et osta lääne tooteid, ütles ta Reutersile.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles