Kanada nõuab esimese riigina hoiatussilte igal sigaretil

Copy
Alates 1. augustist hakatakse järk-järgult trükkima igale sigaretile hoiatussilte
Alates 1. augustist hakatakse järk-järgult trükkima igale sigaretile hoiatussilte Foto: Health Canada

Kanada nõuab peagi, et üksikutele sigarettidele ja sigaritele trükitaks tervisealased hoiatussildid, et veelgi enam vähendada suitsetamist, teatas riigi sõltuvusminister kolmapäeval.

Alates 1. augustist hakatakse järk-järgult trükkima igale sigaretile hoiatussõnumid, mis sisaldavad selliseid ridu, nagu «Mürk igas tõmbes», «Tubakasuits kahjustab lapsi» ja «Sigaretid põhjustavad vähki».

Sõltuvusminister Carolyn Bennett ütles, et tubakatarbimine tapab igal aastal jätkuvalt 48 000 kanadalast. Tema sõnul on uus märgistamise eeskiri maailmas esmakordne, kuigi Suurbritannia on kaalunud sarnast regulatsiooni.

«See julge samm muudab tervisealased hoiatussõnumid praktiliselt vältimatuks ja koos pakendil kuvatavate ajakohastatud graafiliste piltidega annab tõelise ja ehmatava meeldetuletuse suitsetamise tagajärgedest tervisele,» ütles Bennett.

Kanada valitsus märkis, et mõned noored, kes on eriti vastuvõtlikud tubakasõltuvuse riskile, alustavad suitsetamist pärast seda, kui neile antakse üks sigaret, mitte aga tervisehoiatusega märgistatud pakend.

Kanada on teatanud uutest hoiatussiltidest, mis trükitakse otse sigarettidele, et takistada uusi suitsetajaid, julgustada suitsetamisest loobuma ja vähendada tubakasuitsuga seotud surmajuhtumeid
Kanada on teatanud uutest hoiatussiltidest, mis trükitakse otse sigarettidele, et takistada uusi suitsetajaid, julgustada suitsetamisest loobuma ja vähendada tubakasuitsuga seotud surmajuhtumeid Foto: Health Canada

2000. aastal sai Kanadast esimene riik, mis nõudis sigaretipakkidel graafilisi hoiatusi – sealhulgas õudseid pilte haigestunud südamest ja kopsudest –, et tõsta teadlikkust tubakatarbimisega seotud terviseriskidest.

Suitsetamine on Kanadas viimase kahe aastakümne jooksul vähenenud. Ottawa eesmärk on vähendada suitsetajate arvu riigis 2035. aastaks viie protsendini praeguselt 13 protsendilt elanikkonnast ehk umbes 2 miljoni inimeseni. Valitsuse andmetel on peaaegu pool riigi tervishoiukuludest seotud uimastitarbimisega.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles