RAHAKOTID VALMIS ⟩ Euroopa Keskpank võib tõsta laenuraha hinda seni arvatust rohkem

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Panga president Madis Müller ütles kolmapäeval, et euroala intressitase tõuseb rohkem, kui analüütikud seni on arvanud.

Eesti Pangas toimunud seminaril märkis Müller, et see, kui kõrgele keskpank veel intressimäärasid tõstma peab ja kui pikka aega neid kõrgel hoidma, sõltub sellest, milliseks üldisemalt euroala majanduse väljavaade lähikuudel ja -kvartalis kujuneb.

«Keskpank tõstab intressimäärasid seni, kuni saame olla piisavalt kindlad, et sellest piisab hinnatõusu aeglustumiseks kahe protsendi lähedale mõistliku aja jooksul,» ütles Müller.

«Intressimäärasid me Eesti Pangas ega ka Euroopa Keskpangas otseselt ei prognoosi. Vaadates aga, kui kiire inflatsioon praegu siiski on, pean väga tõenäoliseks, et meid ootab ees veel rohkem kui üks 0,25-protsendine intressimäära tõus,» kinnitas Müller.

Postimehe küsitletud ökonomistid ennustasid kaks nädalat tagasi, et Euroopa Keskpank tõstab intressimäära veel ühe korra ja seejärel jääb see püsima. Praegu on Euroopa Keskpanga peamine intressimäär 3,75 protsenti. See tõusis viimati mai algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles