Eesti majanduse seis on vilets, kuid mitte lootusetu (3)

Erkki Erilaid
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga hoone.
Eesti Panga hoone. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Statistikaameti andmetel langes majandus esimeses kvartalis aastavõrdluses 3,2 protsenti ja analüütikud ennustavad, et ka jooksev kvartal lõppeb miinusega. Vaatamata langusele hinnatõus jätkub, mis seab ohtu edasise kasvuvõime.

«Majanduse seis on kiire hinnatõusu ja nõrga väliskeskkonna tõttu endiselt kehv, kuid olukord võiks paranema hakata aasta teises pooles,» arvas siiski rahandusministeeriumi makromajanduse talituse juhataja Erki Lõhmuste.

Esimeses kvartalis langes Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) aastavõrdluses 3,2 protsenti ja eelneva kvartaliga võrreldes 0,6 protsenti. «Majanduse mahu kasv eurodes küll aeglustus eelmise aastaga võrreldes 9,3 protsendini, kuid see on ajaloolises võrdluses endiselt kiire ja toetab maksulaekumiste kasvu,» märkis Lõhmuste.

Majanduslangus puudutas seekord paljusid tegevusalasid. «Erinevate majandussektorite kindlustunne oli nõrk, tööstustoodang ja jaemüük jätkasid langust,» nentis ta. «Mõningase positiivse panuse andsid ehituse ning majutuse ja toitlustuse tegevusala. Ehitusmahud esimeses kvartalis küll langesid, kuid nende taset võib pidada pikema perioodi võrdluses pigem kõrgeks.»

Ettevõtete kasum kasvas esimeses kvartalis veidi alla kahe protsendi, mullu oli see näitaja 24 protsenti. «Praegust kasumite kasvu aeglustumist võib pidada olukorra normaliseerumiseks,» ütles Lõhmuste.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles