Eesti Energia hangib Ida-Virumaale hiigelsuure aku (8)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia kuulutas välja rahvusvaheline hanke Eesti suurima liitumioonaku soetamiseks.

Eesti Energia plaanib Ida-Virumaale soetada akusalvesti võimsusega 25 megavatti ja 50 megavatt-tundi, mis vastab umbes 150 000 majapidamise ühe tunni tarbimisele, teatas ettevõtte pressile.

Hankedokumentidest järeldub, et hiigelsuur aku on kavas paigutada 4400 ruutmeetri suurusele alale.

Riigifirma sõnul saavad nad suursalvestiga tulevikus osaleda nii elektribörsil kui teistel varustuskindluse tagamiseks vajalikel energiaturgudel, kuna plaanitav salvesti kataks täielikult Baltimaade sagedusreservi vajaduse.

«Kiireim tee tagada inimestele taskukohase hinnaga elekter ja Eesti energiasüsteemi sõltumatus, on võimalikult kiire üleminek taastuvenergiale,» ütles Eesti Energia juhatuse liikme Kristjan Kuhi. «Kuna tuul ei puhu ja päike ei paista kogu aeg, tuleb seda salvestada. Üks lahendus taastuvenergia talletamiseks on suured energiasalvestid, mille olemasolu oleks näiteks eelmisel aastal aidanud vältida 4000-euroseid elektrihindu. Piisav salvestusvõimsus aitab tagada taskukohased elektrihinnad, energiasüsteemi töökindluse ja tõhusama taastuvenergia kasutuse,» lisas ta.

Eesti Energia suursalvesti tarnija on plaanis hankega leida 2023. aasta suvel, pilootprojekti käivitus on plaanitud 2024. aasta teise poolde.

«Salvestid on kasulikud mitmes mõttes. Esiteks aitavad need lõigata ära väga kõrged hinnatipud ajal, mil soodsat taastuvenergiat on võrgus vähe. Teiseks aitavad salvestid taastuvenergiat salvestada ning selle kasutamist ajatada,» lisas Kuhi. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles