Nafta hinda tabas sula

PM Majandus
Copy
Naftatootmine Venemaal Tatarstanis.
Naftatootmine Venemaal Tatarstanis. Foto: Sergei Karpukhin

Nafta hind langes teisipäeval pea 5 protsenti, kuna USA kongressi võlakohustuse piirmäära kokkuleppe vastuvõtmine tekitab muret ja kuna suurimate naftatootjate segased sõnumid hägustavad pakkumise väljavaateid enne nädalavahetusel toimuvat OPEC+ kohtumist, vahendab Reuters.

Brenti toornafta futuurid langesid teisipäeva õhtuse seisuga 3,59 dollarit ehk 4,67 protsenti 73,36 dollarini barrel. USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind odavnes võrreldes reedese sulgemisega 3,44 dollarit ehk 4,73 protsenti, 69,23 dollarini barrel. Selliseid hindasid nähti viimati mai alguses.

Varem olid hinnad tõusnud tänu optimismile, et USA presidendi Joe Bideni ja esindajatekoja spiikri Kevin McCarthy vahel saavutatud kokkulepe lõpetab USA maksejõuetuse ohu. Kuid kokkuleppele on tekkinud vabariiklaste vastuseis, kes ütlevad, et kulutuste kärpimine ei ole piisav, ning ka demokraatide, kes ütlevad, et need on liiga karmid.

Võla tähtaeg kattub suuresti naftat eksportivate riikide (OPEC) ja selle liitlaste, sealhulgas Venemaa 4. juuni kohtumisega. Kauplejad on ebakindlad selle suhtes, kas rühm suurendab tootmiskärpeid seoses nafta hinnalangusega või jätab tootmismahu samaks.

Saudi Araabia energiaminister Abdulaziz bin Salman hoiatas eelmisel nädalal naftahinna langusele panustavaid lühikeseks müüjaid, et nad «oleksid ettevaatlikud», mis on võimalik signaal, et OPEC+ võib vähendada toodangut, mis kergitas samuti eelnevalt nafta hinda.

Venemaa naftaametnike ja muude allikate, sealhulgas asepeaministri Alexander Novaki kommentaarid viitavad aga sellele, et maailma suuruselt kolmas naftatootja kaldub tootmise muutmata jätmise poole.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles