Elmo ja Rootsi Elonroad rajavad Eestisse elektriautode laadimisraja

BNS
Copy
ELMO Rendi asutaja ning tegevjuht Enn Laansoo Jr.
ELMO Rendi asutaja ning tegevjuht Enn Laansoo Jr. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Rootsi rohetehnoloogia ettevõtte Elonroad ja Eesti kaugjuhtimistehnoloogia ettevõte Elmo allkirjastasid ühiste kavatsuste protokolli, et rajada koostöös Tallinnasse Elmo elektriautode pargi jaoks innovaatiline statsionaarne laadimisrada.

Partnerlus sai alguse Rootsi kuninga visiidist Eestisse, mille raames ettevõtted kohtusid ja otsustasid ühendada mõlema kogemused ja teadmised, et arendada elektrisõidukitele nutikam ja efektiivsem laadimisvõimalus, teatas Elmo börsile.

Elmo on alates 2013. aastast tegelenud elektriautode jagamisteenusega ning viimasel kolmel aastal keskendunud kaugjuhtimistehnoloogia arendamisele. Elmo on ettevõtte väitel hetkel ainus maailmas, kes kaugjuhtimistehnoloogiat avalikel teedel igapäevaselt teenuses kasutab. Uus elektriautode autonoomne laadimisrada peaks teenuse tegema tõhusamaks.

«Teenusekvaliteedi tagamiseks tuleb meil elektriautosid graafikujärgsete sõitude vahel laadida ning uuenduslik rajatav autonoomne laadimisrada lubab protsessi meie klientide jaoks oluliselt tõhustada, minimeerida seisakuid ja suurendada kasutajate rahulolu. Koostöö sisuks on rajada pilootlaadimisjaam, mis paigaldatakse Elmo peakontori juurde Tallinnasse, Ülemiste ärilinnakusse,» selgitas Elmo juht ja asutaja Enn Laansoo Jr.

Lisaks paremale kasutajakogemusele on partnerluse eesmärgiks ka keskkonnasäästlikkuse edendamine, soodustades energiatõhusust ja vähendades süsinikdioksiidi heitkoguseid tänavatel. Projekti eesmärgiks on pakkuda esmalt Elmo kaugjuhitavatele autodele automaatset laadimisvõimalust, mille abil hinnatakse ja arendatakse sarnaseid lahendusi avalike ruumide jaoks, et tulevikus rajada laiemalt toimiv automaatne laadimisinfrastruktuur elektrisõidukitele.

Elonroadi tegevjuht Karin Ebbinghaus rõhutab selle koostöö vastastikust kasu elektrisõidukite laadimisinfrastruktuuri täiustamisel ja säästvate transpordilahenduste laialdasema kasutuselevõtu edendamisel. Tema sõnul on see kahe megatrendi sümbioos – elektrifitseerimine ja jagamismajandus.

Projekti arengukava on jagatud kahte etappi: pilootprojekti elluviimine ja eduka lõpetamise korral üleminek täiemahulisele kommertsialiseerimisfaasile. Elonroad töötab välja ja paigaldab autonoomse laadimisjaama, kasutades nende patenteeritud 22-kilovatist automaatset laadimistehnoloogiat, mis integreeritakse elektriautode parkimiskohtade teekattesse ja elektriautodesse paigaldatakse elektrikollektorid.

Elmo tegevjuht Enn Laansoo Jr. rõhutab autonoomsete laadimislahenduste üliolulist rolli kaugjuhtimisteenuses. «Elonroadi tehnoloogia integreerimine Elmo tegevusse aitab kaasa heitmevabale linnatranspordile, avab uusi tegevusvõimalusi ja tõstab oluliselt üldist tööefektiivsust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles