Eesti Panga president Madis Müller intressitõusust: võib juhtuda, et tekivad suuremad probleemid (2)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Madis Müller, Eesti Panga president.
Madis Müller, Eesti Panga president. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Keskpangal ei ole eesmärk midagi katki teha, kinnitas Eesti Panga president ning Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller Swedbanki taskuhäälingus «Investeerimisjutud» vastates küsimusele, kas kiire intressitõstmine majandusi katki ei tee. Eesmärk on hinnatõus alla tuua.

«Tasakaaluline lähenemine on meie põhistsenaariumis ja seda kõik loodame ja ootame, et nii juhtub. Järk-järgult hinnatõus siiski aeglustub. Praeguse arusaama järgi võiks 2025. aastaks olla inflatsioon euroalal tervikuna 2 protsendi juures tagasi,» rääkis Müller.

Euroopa Keskpank asus pärast 11-aastast vaheaega eelmisel suvel inflatsiooni ohjeldamiseks intressimäärasid tõstma. Seda on tehtud kiiresti ja järsult on hoiuse intressimäär kerkinud nullist 3,75 protsendini.

Rääkides võimalikest ohtudest, mis kiire intressimäärade tõusuga võivad kaasneda, tõi Müller välja, et majanduses võib tulla igasuguseid täiendavaid šokke. «Ja võib ka juhtuda, et tekivad suuremad probleemid,» lausus ta. Ameerikas näiteks panganduses või majanduse aeglustumine kujuneb keskpanga eeldatust ulatuslikumaks. Seda kõige saab aga Mülleri sõnul keskpank järgmiste otsustega korrigeerida.

Praeguses olukorras aga ei ole keskpank tema sõnul intressitõstmisega liiga kaugele läinud.

«Praegu, kus reaalintressid on nii negatiivsed ja inflatsioon nii kõrge, siis ka riskijuhi vaadet võttes mulle küll tundub, et suurem risk on praegu see, et keskpank ei tee piisavalt ja inflatsioon ikka ei tule nii kiiresti alla, võrreldes sellega, et äkki me teeme liiga palju ja toimub veel järsem aeglustumine,» lausus Müller.

Turud ootavad keskpanga sõnumeid ning püüavad nendest välja lugeda võimalikke tulevikukäitumisi. Müller möönis, et kommunikatsiooniga on keskpangal võimalik turgude ootusi mõjutada ning Euroopa Keskpanga nõukogu liikmena tuleb alati kaaluda, mida välja öelda.

Keskpanga jaoks on Mülleri sõnul oluline, et inimesed, ettevõtted ja finantsturud usuksid, et mõistliku aja jooksul jõuab inflatsioon tagasi sinna, kus ta peab olema. «Ja majanduses ei tekiks arusaamist, et nüüd on hinnatõuskontrolli alt karanud ja ka keskpank ei suuda sellega hakkama saada,» lausus Müller.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles