Hotelliliit nõustuks valitsuse plaanist poole väiksema käibemaksumääraga

BNS
Copy
EHRL-i juhatuse esimees Ain Käpp
EHRL-i juhatuse esimees Ain Käpp Foto: Konstantin Sednev

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHRL) märkis pöördumises valitsusele, et majutusasutuste sektor on solidaarsuse mõttes valmis käibemaksumäära tõusuga 2 protsendipunkti võrra 11 protsendini, valitsuse algne plaan oli määr tõsta aga 22 protsendini.

Valitsus saatis mai algul riigikogusse maksumuudatuste kobareelnõu, millega muu hulgas kaotatakse 2025. aasta algusest 9-protsendiline käibemaksuerisus majutussektorile. Algse eelnõu järgi hakkaks majutusasutustele kehtima käibemaksu standardmäär 22 protsenti, mis tähendab sektorile 2,4-kordset maksutõusu.

«Arvestades viimase kolme aasta jooksul läbi elatud kriise ja sektori kogunenud kahjumit selle aja jooksul, peame arvestama, et taastumine võtab aega rohkem kui kaks aastat – seda raskendab ka tänane olukord, kus sõda Ukrainas on nõudluse taastumisel oluliseks takistuseks. Sellest tulenevalt oleks sektori ellujäämise ja edasise arengu seisukohalt esimene eelistus jätta käibemaksuerisus praegusele tasemele ehk 9 protsenti ning anda võimalus järgnevatel aastatel jõudu koguda, et nii ettevõtjad kui ka turismisektor tervikuna oleksid tugevamad ja tooksid seeläbi ka riigile rohkem soovitud kasu,» kirjutasid EHRLi juhatuse esimees Ain Käpp ja tegevjuht Killu Maidla pöördumises.

Nad tõdevad aga, et riigi esindajatega toimunud kohtumiste tulemusena on liit mõistnud, et riigil ei ole võimalik seda teed pidi praegu minna. «On äärmiselt positiivne, et niivõrd keerulises olukorras oleme saanud koalitsioonipartneritelt signaale, et majutusasutuste käibemaksu erisuse puhul kaalutakse kompromisslahendust ja sellest tulenevalt soovime märku anda meie sektori valmisolekust ja taluvuspiirist,» selgitasid Käpp ja Maidla.

Nende sõnul on sektor valmis võtma solidaarse vastutuse võrdväärselt teistega, milleks oleks käibemaksu tõus 2 protsendipunkti. «Tõus antud ulatuses ei seaks sektorit niivõrd keerulisse olukorda kui seda teeks ükskõik mitme protsendipunkti võrra suurem tõus, mida oleks sektoril väga keeruline majanduslikus plaanis taluda,» leiavad nad.

«Säilitamaks riigi konkurentsivõimet regioonis, ei tohiks majutusasutustele kehtestatav käibemaksumäär ületada meie naaberriikide käibemaksumäärasid, mis varieeruvad 9 ja 12 protsendi vahel,» lisasid pöördujad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles