Citadele: intressimäärade tõstmine euroalal on jõudmas lõpule

BNS
Copy
Citadele panga ökonomist Simona Striževska.
Citadele panga ökonomist Simona Striževska. Foto: Citadele Bankas

Citadele tütarettevõtte CBL Asset Managementi ökonomisti Simona Striževska hinnangul ei ole euroalas võitlus hindade tõusuga veel lõppenud, kuna baasinflatsioon on piirkonnas endiselt ajaloolise tipptaseme lähedal, ent siiski läheneb Euroopa Keskpanga (EKP) intressimäärade tõstmise maraton finišijoonele.

«Traditsiooniliselt ei anna EKP tulevaste intressimäärade taseme kohta suuniseid, kuid futuurituru prognooside kohaselt ootavad turuosalised, et keskpank tõstab intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra veel ühe või kaks korda, viies hoiuseintressi 3,50–3,75 protsendi lähedale. Seejärel võidakse teha paus, et hinnata juba võetud meetmete mõju majandusprotsessidele,» ütles Striževska.

«Kuna intressimäärade tõus euroalal on jõudmas lõppjärku, muutub oluliseks küsimus, millal võib oodata euroalal intressimäärade normaliseerumist. Kuigi intressimäärade tõstmise ülempiir pole enam kaugel, ei oota sel aastal ei turuosalised ega EKP esindajad intressimäärade langetamist. Madalama inflatsioonitaseme korral võivad EKP intressimäärad hakata järk-järgult langema kahe järgmise aasta jooksul,» usub ökonomist.

Finantsturgude futuurlepingute hindade põhjal võivad keskpanga hoiuseintressimäär ja kolme kuu euribor tema sõnul stabiliseeruda järgmise kahe aasta jooksul 2,5 protsendi lähedal ning kuue kuu euribor stabiliseeruda 3 protsendi lähedal.

«Intressimäärade prognoosid on dünaamilised ja võivad uute andmete põhjal muutuda. Kui inflatsiooninäitajad langevad kiiremini ja majanduskasv on oodatust nõrgem, näeme tõenäoliselt madalamaid EKP intressimäärasid. Ja vastupidi: kui inflatsioon on püsivam, võivad intressimäärad jääda pikemaks ajaks kõrgemaks,» tõdes Striževska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles